Jakie jedzenie ostatnio wylądowało w Waszym koszu na śmieci? Przeterminowany jogurt, spleśniałe owoce, a może zielona szynka? Według Federacji Banków Żywności Polacy rocznie wyrzucają 2 miliony ton żywności, głównie z powodu jej zepsucia. Tymczasem istnieje tani i łatwy sposób przedłużenia przydatności jedzenia do spożycia – to pakowanie próżniowe.
Zalety pakowania próżniowego
Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktom spożywczym i gotowym potrawom. Po odciągnięciu powietrza, woreczek foliowy (woreczek moletowany) zostaje szczelnie zamknięty, dzięki czemu okres przechowywania jedzenia przedłuża się wielokrotnie. Pakowanie próżniowe ma sporo zalet:
- produkty spożywcze chronione są przed bakteriami i pleśnią;
- jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia;
- produkty dłużej pozostają zdrowe, zachowują swój smak i wartości odżywcze;
- pomaga lepiej planować zakupy i nimi zarządzać;
- ma nieograniczone możliwości – pakować można niemal wszystko – owoce, warzywa, sery, mięsa, wędliny, ryby, gotowe dania, ciasta itp.
Poza tym – co w sumie najbardziej mnie na blogu interesuje – pakowanie próżniowe pozwala zaoszczędzić pieniądze. Owszem, najpierw musimy je wydać na odpowiedni sprzęt, ale w dłuższej perspektywie taka inwestycja będzie się opłacać. Dzięki pakowarce przestaniecie wyrzucać jedzenie i możecie zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt złotych w miesiącu.
Co można pakować próżniowo?
Już wiecie, że pakowanie próżniowe przedłuża świeżość jedzenia, więc teraz czas na konkrety. Oto dwie tabelki pokazujące, o ile dni czy miesięcy wydłuża się trwałość poszczególnych produktów spożywczych.
Artykuły spożywcze | Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo | Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo |
---|---|---|
Chleb/bułki temp. pokojowa | 2-3 dni | 7-8 dni |
Drób | 2-3 dni | 6-9 dni |
Ser żółty | 15-20 dni | 40-60 dni |
Surowe warzywa | 5 dni | 18-20 dni |
Świeże owoce | 3-7 dni | 8-25 dni |
Ugotowana zupa | 2-3 dni | 8-12 dni |
Pieczone mięso | 2-3 dni | 8-12 dni |
Artykuły spożywcze – zamrożone | Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo | Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo |
---|---|---|
Pieczywo | 6-9 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Owoce | 6-12 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Warzywa | 8-10 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Ryby | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Drób | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Mięso mielone | 4 miesiące | 12 miesięcy |
Mięso | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Jak widzicie, okres przydatności do spożycia może zwiększyć się nawet 4-krotnie! Zanim wsadzicie woreczki do zamrażarki albo lodówki, pamiętajcie, by je opisać. Dzięki temu lepiej będziecie kontrolować trwałość jedzenia.
Jaką pakowarkę próżniową wybrać?
Żeby móc próżniowo pakować jedzenie musimy mieć zgrzewarkę z funkcją odsysania powietrza. Ceny takich sprzętów są bardzo różne. Można je kupić już za kilkadziesiąt złotych, ale są i takie w cenie dobrej lodówki czy pralki. Chodzi mi tu oczywiście o pakowarki domowe, a nie przemysłowe, których ceny sięgają nawet kilkunastu tysięcy złotych.
Jednorazowy wydatek będzie może i spory, ale jeśli dzięki niemu przestaniemy wyrzucać jedzenie, to pewnie zwróci się po kilku latach. Oto kilka wybranych modeli znalezionych na Allegro:
- 296 zł – próżniowa pakowarka Profi Cook plus dodatkowo dwie rolki folii – sprzęt automatyczny z obudową ze stali nierdzewnej, wydajność 12l/min,
- 540 zł – pakowarka próżniowa, zgrzewarka Hendi plus dodatkowo dwie rolki folii – sprzęt automatyczny, z obudową z tworzywa ABS, wydajność 10l/min,
- 890 zł – pakowarka próżniowa Diva – sprzęt automatyczny z obudową z tworzywa ABS, wydajność 16l/min,
- 2000-3000 zł – pakowarka próżniowa VALKO – sprzęt automatyczny z opcją manualną, z obudową ze stali nierdzewnej, i dużą wydajnością.
Biorąc pod uwagę, że statystycznie każda polska rodzina każdego miesiąca wyrzuca do kosza żywność o wartości 50 złotych (tak podaje Federacja Polskich Banków Żywności), chyba sami przyznacie, że pakowarka ułatwiająca nam przedłużenie przydatności jedzenia do spożycia jest dość pewną inwestycją o krótkim okresie zwrotu.
Czym – oprócz ceny – kierować się przy wyborze pakowarki próżniowej? Ważne jest, aby dobrze odsysała powietrze, bo dzięki temu mamy pewność, że folia dobrze przylega do produktów i są one przechowywane w sterylnych warunkach. Nie polecam tanich modeli, które można kupić w dyskontach ( np. Lidl – SilverCrest), ponieważ zazwyczaj zamiast pompy próżniowej, mają zwykły wentylatorek, który ma wytwarzać podciśnienie. W praktyce odessanie powietrza jest bardzo trudne albo wręcz niemożliwe.
Ponadto zwracajcie uwagę na grubość folii/woreczków do pakowania. Im grubsza folia, tym oczywiście bardziej wytrzymała. Ważne, by sprzęt nie ograniczał możliwości zakupu dodatkowej folii.
Istotna jest także moc i wydajność urządzenia – im są one większe, tym pakowarka szybciej i sprawniej pracuje. Ma to szczególne znaczenie, gdy korzystamy z większych opakowań.
Przed wybraniem pakowarki próżniowej zastanówmy się też, do czego konkretnie będzie nam potrzebna. Niektóre modele zawierają bowiem dodatkowe akcesoria, dzięki którym możemy np. zamykać worki moletowane, pojemniki próżniowe, słoiki czy naczynia gastronomiczne.
A Wy korzystacie z pakowarki próżniowej? Jakie są Wasze doświadczenia? Czekam na opinie i komentarze.
Źródło: https://zaradnyfinansowo.pl/pakowanie-prozniowe-jak-latwo-i-tanio-przedluzyc-przydatnosc-zywnosci-do-spozycia/
Gdyby nie moja zgrzewarka próżniowa , marnowałabym mnóstwo jedzenia. Dzięki niej, mam również miejsce w lodówce, bo zmniejsza troszkę jego objętość. Polecam!
Odkąd mam w domu zgrzewarkę, wszystko się zmieniło. Już nie marnujemy jedzenia, wystarczy zapakować je próżniowo i schować do lodówki lub zamrażarki. Super rozwiązanie!
poznałam ten sposób całkiem niedawno. używam zgrzewarki do worków moletowanych. uważam, że to całkiem fajne rozwiązanie. 🙂