Zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe ma wiele zalet i jest niezwykle wszechstronne.
Za pomocą zgrzewarki próżniowej można nie tylko zamykać próżniowo żywność, aby zachować jej świeżość na dłużej, ale także chronić produkty niespożywcze, takie jak tekstylia, bardzo wrażliwe podzespoły elektroniczne lub produkty medyczne.

Redukcja odpadów spożywczych

Wydłużona trwałość

Wszechstronne zastosowania

Zredukowana objętość

Produkty spożywcze

Żywność nieuchronnie ulega zmianom chemicznym - jest to spowodowane mikroorganizmami, temperaturą, enzymami, inwazją owadów i/lub ekspozycją na powietrze. Powietrze jest jedną z głównych przyczyn psucia się żywności. Kiedy żywność wchodzi w kontakt z tlenem, następuje jej utlenianie, co powoduje utratę wartości odżywczych, substancji, smaku i jakości. Kwasowość produktów spożywczych również wpływa na ich stabilność i okres przydatności do spożycia, podobnie jak obecność naturalnych lub sztucznych konserwantów. Rozwiązanie? Uszczelnianie próżniowe! Chcesz dowiedzieć się więcej o próżniowym zamykaniu żywności?

Naturalna świeżość i całkowity brak dodatków

Pakowanie próżniowe pozwala zachować żywność w sposób naturalny i bez konserwantów. Na przykład świeża ryba, która została zamknięta próżniowo, może być zamrożona przez okres do 3 lat, w porównaniu do ryb nie zamkniętych próżniowo, które mogą być zamrożone tylko przez sześć miesięcy.

Oszczędność czasu

Do marynowania mięsa zwykle potrzeba przede wszystkim jednej rzeczy: Czasu.
Aby mięso mogło wchłonąć smaki, marynowanie zwykle musi być wykonane do 12 godzin wcześniej.
Ale nie w przypadku zgrzewarki próżniowej. Zamiast godzin, marynowanie zajmuje tylko kilka minut! Podciśnienie, które powstaje podczas zamykania w worku próżniowym, nie tylko pozwala mięsu lepiej wchłonąć smaki i przyprawy, ale także szybciej.

Więcej możliwości

Pakowanie próżniowe otwiera wiele nowych możliwości w kuchni, na przykład gotowanie sous-vide. W przypadku gotowania sous-vide mięso, ryby lub warzywa są najpierw szczelnie zamykane w worku próżniowym, a następnie gotowane przez określony czas w stosunkowo niskiej i stałej temperaturze. Pozwala to zachować aromaty i struktury komórkowe oraz teoretycznie uniemożliwia rozgotowanie żywności, ponieważ optymalna temperatura rdzenia nigdy nie zostaje przekroczona.

Ochrona przed zmrożeniem

Pożegnaj się z przypaleniem żywności w zamrażarce, ponieważ nie zdarza się to w przypadku żywności pakowanej próżniowo.

Koniec z marnowaniem żywności

Ponieważ możesz łatwo ponownie zamknąć otwarte opakowania, worki czy nawet słoiki z przetworami dzięki szerokiej gamie opakowań i urządzeń próżniowych.

Zmniejsz ilość marnowanej żywności

Pakując próżniowo żywność, można znacznie spowolnić proces jej psucia się. Usunięcie powietrza sprawia, że wszystko pozostaje świeże na dłużej, co oznacza, że automatycznie marnujesz mniej żywności. To nie tylko oszczędność pieniędzy, ale także korzyść dla naszego cennego środowiska.

Łatwe przygotowywanie posiłków

W naszym stresującym codziennym życiu często mamy ograniczony czas na gotowanie, co oznacza, że często nie skupiamy się na odżywianiu tak bardzo, jak byśmy chcieli. Ale teraz możesz pożegnać się z tłustymi fast foodami i niezdrowymi przekąskami, gdy dopadnie Cię głód!
Rozwiązanie: Przygotowywanie posiłków. Przygotuj posiłki na kilka dni i przechowuj je w porcjach, abyś mógł je zjeść, kiedy chcesz. Dzięki technologii próżniowej przygotowane potrawy mogą być świeże przez cały tydzień. 

Produkty nie spożywcze

Pakowanie próżniowe jest stosowane nie tylko w sektorze spożywczym, ale od dłuższego czasu staje się coraz bardziej popularne w sektorze niespożywczym. Pakowarki próżniowe doskonale sprawdzają się jako praktyczni pomocnicy w handlu i przemyśle. Ponieważ śruby, produkty elektroniczne, narzędzia medyczne, artykuły laboratoryjne i części metalowe mają kilka wspólnych problemów: utlenianie, ryzyko uszkodzenia powierzchni i zanieczyszczenia czynnikami zewnętrznymi. Dzięki pakowaniu próżniowemu towary te mogą być idealnie chronione.

Zapewnienie ochrony

Zapakowany próżniowo produkt jest profesjonalnie chroniony przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak woda, powietrze, brud czy kurz. W ten sposób cenne przedmioty, takie jak srebrne sztućce lub monety kolekcjonerskie, mogą być chronione przed utlenianiem. Produkty wykonane z plastiku lub gumy są chronione przed wysychaniem dzięki pakowaniu próżniowemu, a wrażliwe komponenty elektroniczne są niezawodnie chronione przed ładunkami elektrostatycznymi.

Mniej znaczy więcej

Odsysanie powietrza z worków próżniowych automatycznie zmniejsza objętość miękkich produktów. Oznacza to na przykład, że tekstylia, takie jak pościel lub odzież, mogą być przechowywane i transportowane w sposób oszczędzający miejsce.

Świeżość i czystość

Pakowanie próżniowe ogranicza rozprzestrzenianie się bakterii, patogenów i nieprzyjemnych zapachów. Oznacza to, że na przykład odpady medyczne mogą być pakowane próżniowo i utylizowane bez żadnych obaw. Inne przedmioty, często podtrzymujące życie, takie jak narzędzia chirurgiczne, po zapakowaniu próżniowym nie są już potencjalnym celem dla zarazków i bakterii. Ponadto zgrzewarki próżniowe mogą być również przydatne w pokoju dziecka, jeśli chcesz zwalczyć irytujące szkodniki, takie jak wszy głowowe na zabawkach lub pluszakach.