Porady ekspertów

Pakowanie w worki próżniowe

01.

Jeśli zapakowałeś próżniowo łatwo psującą się żywność, powinieneś przechowywać ją w stałej temperaturze w lodówce lub zamrażarce. Pozwala to na przykład na przechowywanie świeżej, zapakowanej próżniowo wołowiny (dotyczy to zazwyczaj mięsa czerwonego) w lodówce przez okres do 6 tygodni, umożliwiając jej dojrzewanie na mokro. Aby nadać mięsu ostateczny szlif, warto poddać je obróbce w jednym z naszych woreczków do dojrzewania. Powoduje to zmiękczenie włókien mięsa i utratę ich elastyczności. Wołowina dojrzewająca na sucho w worku do dojrzewania nabiera typowego dla wołowiny dojrzewającej na sucho smaku i rozpływa się w ustach po ugotowaniu.

02.

Jeśli chcesz ponownie zapakować próżniowo żywność, która została już zapakowana próżniowo, zachowując jej jakość i smak, upewnij się, że maksymalny czas przechowywania oparty na dacie przydatności do spożycia na oryginalnym opakowaniu nie został przekroczony.

03.

Każdy, kto pakował próżniowo dziczyznę, polędwicę wieprzową lub suszony makaron wie, że niebezpiecznie ostre krawędzie i rogi mogą często przebić worek próżniowy. W takich przypadkach zawsze zalecamy użycie jednorazowej tacki lub  ściereczki, które zapobiegają uszkodzeniu worków próżniowych przez zbyt ostre kości lub rogi.

04.

Aby móc pakować próżniowo produkty o nieco wyższej zawartości płynu, takie jak marynaty lub sosy, zalecamy pakowanie próżniowe tych produktów z zatrzymanym dopływem płynu. W przypadku produktów szczególnie wrażliwych na ciśnienie, takich jak chleb lub jagody, należy użyć regulatora ciśnienia lub odpowiedniego programu Soft-Air, jeśli twoja pakowarka go posiada. Za pomocą tego praktycznego akcesorium lub funkcji w urządzeniu można płynnie regulować intensywność podciśnienia.

05.

Alternatywnie, produkty wrażliwe na podciśnienie, takie jak jagody lub owoce, można zamrozić poprzedniego dnia w pojemniku lub na tacy. Po zamrożeniu produktów można je łatwo zamknąć próżniowo w torebkach.

06.

Okres przydatności do spożycia owoców i niektórych warzyw, takich jak banany, jabłka lub ziemniaki, można wydłużyć poprzez pakowanie próżniowe tylko wtedy, gdy zostaną one obrane przed pakowaniem próżniowym. Skórka tych produktów może wydzielać gazy, które spowodują ponowne napełnienie worka.

07.

Podczas podgrzewania zapakowanych próżniowo posiłków w kąpieli wodnej należy pamiętać o odcięciu rogu worka próżniowego. Umożliwi to przedostanie się powietrza do woreczka i wydostanie się pary. Zasadniczo cała żywność musi być spożywana szybko po rozmrożeniu. Nie wolno ponownie zamrażać resztek.

08.

Niektóre warzywa, takie jak groszek cukrowy, szparagi, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły i inne odmiany kapusty wydzielają gazy w torebkach i pojemnikach, gdy są świeżo zapakowane i przechowywane w lodówce. Aby tego uniknąć, żywność ta powinna być najpierw blanszowana, a następnie przechowywana w zamrażarce.

09.

Mięso o szczególnie wysokiej zawartości płynu, takie jak wieprzowina, powinno być osuszone papierem kuchennym przed zamknięciem próżniowym, aby zapobiec przedostaniu się zbyt dużej ilości płynu do zgrzewarki. Najlepszym sposobem zapobiegania przedostawaniu się soków mięsnych do urządzenia jest ogranicznik cieczy.

10.

Podczas podróży, polowania, wędkowania, biwakowania i wędrówek można chronić ubrania przed wilgocią i zaoszczędzić miejsce, pakując je próżniowo. Amunicja, baterie, zapałki, apteczki i inne przedmioty, które są często niezbędne w takich miejscach, mogą być zamknięte w wodoodpornej torbie w ciągu kilku sekund. Zapakowane próżniowo srebrne sztućce nie matowieją, zapakowane próżniowo narzędzia nie rdzewieją, a farba w zapakowanych próżniowo puszkach z farbą nie wysycha.