Wielu klientów zastanawia się, czy mogą próżniowo zamykać zupy i inne płyny za pomocą swojej pakowarki próżniowej. Zupy są niezwykle łatwe do przygotowania i są świetnym produktem do zrobienia w dużych partiach i zapakowania na później.

Absolutnie można próżniowo uszczelniać ciecze, ale proces zależy od wyposażenia jakie posiadasz.

W Workach MOLETOWANYCH i zgrzewarką listwową

Zgrzewarka próżniowa jest najpopularniejszym sprzętem, jaki mają fani przechowywania żywności, jest to najczęściej domowa zgrzewarka próżniowa i worki próżniowe moletowane. Maszyny te mają pokrywkę, która zamyka się na otwartym końcu lub „krawędzi” worka, a następnie odsysa powietrze. Niestety, jeśli włożysz płyn do torby, aby go zapakować, maszyna zassie ciecz, niszcząc pompę i urządzenie.

Oczywiście to nie zadziała.

Polecamy jednak tę sztuczkę: Wlej płyn do próżniowego woreczka moletowanego, ustaw go pionowo w zamrażarce w otwartej torbie aż do zamrożenia, a następnie wyciągnij i dokończ pakowanie próżniowe. Ponieważ ciecz jest teraz solidnym blokiem, nie zostanie zassana do maszyny. Po usunięciu tlenu nie zostanie obłożona lodem zamrażarce.

W torebkach PA/PE za pomocą komorowej maszyny do pakowania próżniowego

Pakowarka Komorowa jest zdecydowanie najszybszym sposobem pakowania płynów. Te komercyjne maszyny mają komorę, w której umieszczany jest cały worek. Zamiast zasysania powietrza, jak robi to zgrzewarka listwowa, próżniowe pakowarki komorowe manipulują ciśnieniem powietrza w komorze w celu ewakuacji powietrza na zewnątrz. Ciecz w komorowej próżniowej pakowarce pozostaje wewnątrz woreczka po zamknięciu, zamiast wciągania do urządzenia. Nie jest to opcja dla większości, ponieważ sama maszyna jest droga, ale jeśli prowadzisz małą firmę i uszczelniasz płyny, inwestycja w maszynę zaoszczędzi CI czasu i znacznie obniży koszty torebek próżniowych.

W SPECJALNYM POJEMNIKU PRÓŻNIOWYM

Często zapomnianym sposobem pakowania płynów jest uszczelnianie ich w plastikowych próżniowych pojemnikach lub plastikowych pojemnikach na żywność. Jest to dobra opcja do krótkotrwałego przechowywania w lodówce. Możesz wybierać spośród pojemników, które uszczelniają ręcznie pokrętłem lub pompką, lub pojemników, które można połączyć za pomocą specjalnego przewodu z niektórymi pakowarkami listwowymi. Żaden typ pojemnika nie powinien być zamrożony, więc spróbuj zużyć zupy w ciągu tygodnia lub dwóch.

Czy jesteś wielkim fanem zup? Jak je przechowujesz? Czy masz jakieś ulubione przepisy? Podziel się z nami w komentarzach poniżej!

vacbags.pl

O vacbags.pl

Vacbags to oficjalny dystrybutor folii i opakowań do pakowania prożniowego niemieckiej firmy ALLVAC. Dystrubutor worków i rękawów moletowanych do pakowania próżniowego DIAMOND® i VACBAG® (marki własne). Dostawca profesjonalnych urządzeń do parkowania próżniowego włoskiego producenta VALKO.

Related Posts

2 thoughts on “Czy można pakować próżniowo płyny?

  1. Avatar Helena pisze:

    Zgrzewarka próżniowa robi wszystko perfekcyjnie. Pakuje szczelnie, jestem bardzo zadowolona.

  2. Avatar Tosia pisze:

    Jasne, ja tak robią z moją zgrzewarką. Rosołem do zamrażarki, sos do mięska. Polecam, wszystko pakuje szczelnie! Wyjmujecie, kiedy potrzeba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *