Pakowanie PRODUKTÓW STOSUJĄC workI próżniowE to JEDNA najlepsza metoda zabezpieczenia żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, BARDZO wygodna w użyciu i ekonomiczna.
Rodzaje worków:
Worki GŁADKIE PA/PE
Jeśli chcemy profesjonalnie zapakować produkty takie jak mięsa, wędlin, sery, ryb i niektóre warzyw używamy gładkich worków próżniowych PA/PE, które dostępne są w różnych rozmiarach i grubościach. Ten rodzaj folii zapewnia bardzo mocny zgrzew i bardzo dobrą barierowość worków. Worki PA/PE gładkie mogą pracować z pakowarkami próżniowymi komorowymi. Materiał z jakiego wykonano worki powinien być z czystego granulatu, wysoko przezroczysty, pozbawiony smug i przebarwień, najlepiej jeśli pochodzi od renomowanego producenta folii jak na przykład ALLVAC. Zgrzewy worka muszą być mocne, najlepiej gdy wszystkie mają jednakową szerokość. Ważne jest by producent worków posiadał i udostępnił deklarację zgodności i certyfikaty na oferowaną folię próżniową.
Worki moletowane (strukturalne)
Pewne ilości produktów pakuje się przy użyciu worków moletowanych przy użyciu pakowarkach bezkomorowych (listwowych). Worki moletowane posiadają z jednej strony wyraźną fakturę, przetłoczenia w formie linii, punktów lub kratki. Przetłoczenia / struktura folii tzw. molet na folii może mieć różny wzór a ich występowanie ma na celu sprawne odprowadzanie powietrza podczas pakowania na pakowarkach z odsysaniem zewnętrznym. Opakowania próżniowe tego typu oferowane są też w formie rękawa (rolka moletowana), zazwyczaj o długości 6 m. To rozwiązanie pozwala na lepsze dopasowanie ilości zużywanej folii do produktu, przydatne zwłaszcza w przypadku produktów o różnych kształtach, jak np. ryby, dziczyzna.
Grubość folii STOSOWANA w workaCH
Bardzo istotnym parametrem jest grubość folii z jakiej wyprodukowano worki do pakowania próżniowego. Najczęściej stosowana i popularna grubość to 70 µm, oczywiście można używać worków o innych grubościach jak 90, 100 lub nawet 120 µm – rzecz jasna wtedy gdy zachodzi taka potrzeba. Zazwyczaj tak gruby materiał służy do próżniowego pakowania bardzo twardych serów lub mięsa z kością. Gruba folia posiada znacznie lepsze właściwości barierowe, co jest bardzo ważne w przypadku pakowania produktów szybko ulegających psuciu lub wymagających długiego przechowywania i ekspozycji. Profesjonalna pakowarka próżniowa posiada regulację czasu zgrzewania i może zgrzewać bardzo grube folie o grubości nawet do 200 mikronów.