Bez kategorii

Czy warto pakować próżniowo?

Pakowanie próżniowe – zalety używania worków moletowanych do zgrzewarek i pakowarek

Ostatnio popularny jest temat pakowania próżniowego, zgrzewarek i używanych do tego akcesoriów jak worki moletowane. Jakie są więc zalety pakowania próżniowego? Korzystanie z urządzenia do pakowania próżniowego przynosi niesamowite korzyści, w tym konserwowanie i ochronę żywności przez znacznie dłuższy czas. Spójrz na poniższe korzyści pakowania próżniowego.

  1. Ochrona przed zmrożeniem

Próżniowe pakowanie żywności chroni je przed oblodzeniem podczas przechowywania w zamrażarce. Oblodzenie produktu w zamrażarce występuje, gdy powietrze styka się z kryształkami wody wokół żywności. Pakowanie próżniowe pomaga temu zapobiec, eliminując powietrze w kontakcie z żywnością. Oblodzenie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak psuje smak i konsystencję jedzenia.

  1. Świeższe jedzenie na dłużej

Brak ekspozycji na powietrze pozwala na dłuższą konserwację i ochronę w lodówce lub szafce. Opakowanie próżniowe zachowuje żywność poprzez hamowanie wzrostu pleśni, grzybów i bakterii. Jest to świetne przy zakupie produktów sezonowych i żywności, która ma tendencję do szybkiego psucia się jak warzywa, sałata i mięso. Działa również na orzechy, makaron, krakersy, inne produkty w spiżarni, które stają się miękkie / nieświeże pod wpływem tlenu i wilgoci w powietrzu.

  1. Całoroczna świeżość

Innym doskonałym zastosowaniem pakowania próżniowego jest przechowywanie sezonowych przedmiotów, takich jak pomidory lub jagody, do użytku w okresie zimowym. W ten sposób można mieć świeże owoce i warzywa przez cały rok i smakują cudownie i są świeże nawet poza sezonem.

Zapoznaj się z naszym wykresem przechowywania żywności,  aby zobaczyć, jak długo twoja żywność może być przechowywana.

  1. Zwiększenie przestrzeni w szafie

Czy to w spiżarni, czy w lodówce czy też w zamrażarce, miejsce na jedzenie zawsze jest ograniczone. Poprzez pakowanie próżniowe w worki moletowane i umieszczanie ich w stosach lub razem na boku, oszczędzasz miejsce na więcej artykułów spożywczych, takich jak puszki i pudełka.

  1. Poprawa smaku, marynowanie

Inną wielką zaletą pakowania próżniowego jest to, że może być stosowane do marynowania i żywności dla dodatkowego smaku. Dodaj marynatę lub przyprawy do kurczaka, ryby lub wołowiny, a następnie zapakuj próżniowo dla szybkiego, niesamowitego efektu marynowania.

  1. Zaoszczędź pieniądze kupując większe opakowania

Nie ma wątpliwości, że kupowanie żywności w większych opakowaniach zapewnia lepszą cenę. Dzięki zapakowaniu produktów próżniowo możesz zaoszczędzić całkiem sporo pieniędzy przez cały rok.

Ponadto, czy wiesz że kupując opakowania DIAMOND® zaoszczędzisz 60% lub więcej na  niż kupując oryginalne markowe opakowania np foodsaver lub hendi. Nasze worki współpracują ze wszystkimi maszynami do pakowania próżniowego.

  1. Redukcja odpadów

Czasami kupujemy zbyt dużo aby zaoszczędzić, kończy się to marnowaniem żywności.. Poprzez próżniowe pakowanie nadmiernej ilości jedzenia i resztek, nie tylko zaoszczędzisz dodatkowe pieniądze, ale zmniejszysz ilość odpadów, będąc w stanie zużyć jedzenie w późniejszym okresie! Dodatkowo zmniejsza to ilość odpadów opakowań z powodu braku konieczności kupowania kolejnej ilości produktów pakowanych.

  1. Brak konserwacji chemicznej

Możesz kupić produkty świeże, a następnie wybrać własne przyprawy i marynaty i zapakować je próżniowego. Eliminuje to niepożądane chemikalia i konserwanty dodawane do żywności.

  1. Szybki i wydajny

Posiadanie żywności wcześniej przygotowanej i zapakowanej próżniowo w gotowe porcje lub gotowe do odgrzania np. z niedzielnego obiadu, oszczędza Twój czas i pieniądze.

 

Kto najczęściej korzysta z urządzeń próżniowych?

Więc kto naprawdę używa pakowarek i zgrzewarek próżniowych na co dzień? Zdziwisz się, że pakowanie próżniowe nie jest już tylko dla dużych rodzin czy restauracji.

  • Myśliwi
  • Seniorzy
  • Kierowcy
  • Firmy cateringowe
  • Rybacy
  • Pasjonaci domowych serów i wędlin
  • Firmy
  • Duże rodziny

 

Więcej zastosowań pakowarek próżniowych:

Pakowanie próżniowe może być również stosowane w całym domu do wielu różnych zastosowań poza jedzeniem. Podzielcie się w komentarzach w jaki sposób używacie zgrzewarek próżniowy w codziennym życiu!

One thought on “Czy warto pakować próżniowo?

  1. Iwona Ryś pisze:

    Ja polecam używać pakowarki próżniowej ! Mega oszczędność kasy i jedzenia ! wszystko pakujemy nic nie wyrzucamy !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *