Pakowarka próżniowa HENDI jest niezwykle przydatnym wyposażeniem gastronomicznym, pozwalającym wielokrotnie wydłużyć przydatność do spożycia dowolnych produktów spożywczych. Żywność zapakowaną próżniowo można przechowywać przez długi czas w ciemnym, chłodnym miejscu, takim jak chłodziarka czy zamrażarka.
Jak działa zgrzewarka próżniowa HENDI do żywności? Produkt, który chcemy zapakować, należy umieścić w specjalnym foliowym worku, który następnie umieszczamy w urządzeniu. Pakowarka usunie z wnętrza opakowania powietrze, a następnie zgrzewa worek, zamykając go szczelnie. Odessanie powietrza z opakowania z jedzeniem zatrzymuje utlenianie i uniemożliwia.
Popularny model zgrzewarki próżniowej tej firmy to HENDI 970461
Jeżeli chcesz, aby produkty spożywcze czy gotowe dania dłużej pozostały świeże, możesz wybrać min. pakowarkę próżniową Hendi. Dzięki niej zapakujesz artykuły spożywcze w worki. Taki sposób przechowywania pozwala zachować walory wizualne potraw, a także chroni je przed utratą cennych substancji odżywczych. Jest też przydatny podczas porcjowania, np. pokrojonej wędliny.
Pakowarka listwowa Hendi z elektronicznym wyświetlaczem to nowoczesna propozycja, która znajdzie zastosowanie m.in. w sklepach spożywczych, masarniach czy lokalach gastronomicznych.
Wybrane modele:
- Hendi 975374
- Hendi 975362
- Hendi 975350
- Hendi 970461
W ofercie firmy Hendi znajdują się dwa rodzaje pakowarek próżniowych – listwowe i komorowe. Różnią się między sobą metodą działania, wydajnością, jak również rozmiarami i rodzajami używanych z nimi worków. Ze względu na mniejsze gabaryty i niższy koszt, popularną opcją pozostają pakowarki listwowe. Te urządzenia znajdują zastosowanie przede wszystkim w mniejszych punktach gastronomicznych oraz gospodarstwach domowych. Do takiej pakowarki wsuwa się jedynie otwartą krawędź worka. Urządzenie odsysa z niego powietrze, a następnie zgrzewa krawędź, tworząc hermetyczne zamknięcie.
Woreczki do pakowania próżniowego
Wybór odpowiednich woreczków do pakowania próżniowego zależy od wybranego modelu zgrzewarki gastronomicznej. Pakowarki listwowe wymagają woreczków moletowanych, których specjalna struktura ułatwia odessanie z nich całego powietrza. Pakowarki próżniowe komorowe stosują specjalne woreczki wykonane z wielowarstwowej folii barierowej.