Bez kategorii

Co to są worki próżniowe moletowane?

Co to są worki próżniowe moletowane?

Czy wiesz, że worki próżniowe są najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość przechowywanej żywności? Jeśli zauważyłeś, że Twój worek próżniowy stopił się podczas pakowania za pomocą zgrzewarki próżniowej lub maszyna nie usunęła wystarczającej ilości powietrza, problem tkwi w używanych workach próżniowych, a nie w maszynie, jak sądzi większość użytkowników.

Przeczytaj poniższy post o najważniejszych wskazówkach podczas pakowania próżniowego żywności do zamrażania i długotrwałego przechowywania.

Najwyższej jakości worki próżniowe do żywności:

Jaki jest najlepszy worek próżniowy do żywności? Przy określaniu jakości worków próżniowych ważne są trzy czynniki:

  • Materiały, z których wykonane są torby,
  • Grubość poszczególnych warstw
  • Profil tłoczenia tzw. moletowanie
 

Struktura torebek jest bardzo ważna, ponieważ wnętrza toreb mają bezpośredni kontakt z żywnością. Producenci worków muszą zagwarantować, że wszystkie użyte materiały są przeznaczone do kontaktu z żywnością i podać temperatury, w jakich worki próżniowe są bezpieczne w użyciu (czy worki nadają się do zamrażania i gotowania w trybie Sous Vide?).

Materiał

Worki próżniowe moletowane do żywności są wykonane z poliamidu i polietylenu. Poliamid (PA) zapewnia nieprzepuszczalność tlenu. Należy zauważyć, że worki próżniowe DIAMOND mają najgrubszą warstwę (105 µm) na rynku. Polietylen (PE) zapewnia wysokiej jakości uszczelnienie. Najnowsze badania pokazują również, że PE jest jednym z najbezpieczniejszych materiałów stosowanych w żywności. Po sześciu miesiącach lub nawet dłużej Twoje jedzenie pozostanie takie samo, jak w dniu pakowania próżniowego. Specjalne woreczki mogą być również używane do zamrażania i gotowania Sous Vide (w 70 ° C do 12 godzin, w 80 ° C maksymalnie 6 godzin, w 100 ° C maksymalnie 15 minut).

Używaj najwyższej jakości worków próżniowych do żywności, jeśli chcesz chronić jakość swoich produktów spożywczych.

Grubość

Bardzo ważne jest, aby worki próżniowe do żywności były odpowiednio grube, ponieważ chronią one również żywność przed zewnętrznymi uszkodzeniami mechanicznymi. Dzięki odpowiednim torbom nie musisz się martwić, że opakowania żywności ocierają się o siebie w zamrażarce i rozrywają. Zachowaj ostrożność podczas pakowania próżniowego mięsa z ostrymi kośćmi. Ostre krawędzie zalecamy przed  zapakowaniem pokryć ręcznikiem papierowym.

Worki próżniowe do żywności DIAMOND mają gładką warstwę o grubości 90 µm i warstwę moletowaną o grubości 105 µm. Bardziej szczegółowe informacje o budowie i grubości worka można znaleźć na zdjęciu poniżej.

Moletowanie

Ostatnie dwa czynniki, które odróżniają worki próżniowe najwyższej jakości od toreb niższej jakości to kształt i wysokość moletowanego profilu. Oba są bardzo ważne dla skutecznego odsysania – usuwania powietrza z worka w wielu ciągłych cyklach pakowania próżniowego towarów. Wyjaśnijmy: jeśli spróbujesz wypompować powietrze z worka pod próżnią dwiema gładkimi warstwami, warstwy skleją się ze sobą jeszcze przed usunięciem całego powietrza, a żywność nie zostanie odpowiednio zabezpieczona. Specjalny kształt kanałów tzw. moletowanie profilu zapewnia efektywny przepływ powietrza podczas pakowania próżniowego. Wysokość moletowanego profilu zapewnia wysokiej jakości przechowywanie próżniowe w wielu ciągłych cyklach pakowania próżniowego.

 

Folia próżniowa DIAMOND ma specjalny kształt wypukłości, który został uznany za najbardziej efektywny w wieloletnich badaniach (Kształt diamentów / rombów). Ich wysokość wynosi 0,2 mm i zapewnia więcej jakościowych ciągłych cykli próżniowych. 0,2 mm profilu ma duże znaczenie przy pakowaniu próżniowym większych partii żywności.

Jak możesz sprawdzić jakość toreb?

Istnieją trzy sposoby na uzyskanie informacji o grubości worka i użytych materiałach – sprawdź deklarację, oceń po cenie lub zmierz. Deklaracja powinna zawierać informację o grubości, ale mimo to radzimy zweryfikować jej prawdziwość narzędziem do pomiaru grubości najlepiej mikrometrem (suwmiarka nie wykaże dokładnej wartości). Jeśli deklaracja nie zawiera informacji o grubości, a worki wydają się cieńsze i znacznie tańsze niż większość toreb próżniowych na rynku, prawdopodobnie nie nadają się do długotrwałego przechowywania żywności.

Nasz dział badawczy przeprowadził analizę różnych marek worków próżniowych do żywności. Wyślij nam e-mail aby uzyskać szczegółowe informacje o wynikach badań.

Dlaczego ważne jest używanie worków próżniowych najwyższej jakości?

Stosowanie wysokiej jakości worków próżniowych do żywności jest ważne dla samego procesu pakowania próżniowego i ochrony przechowywanej żywności.

Oto niektóre z najważniejszych zalet przechowywania żywności w najlepszych na rynku workach próżniowych do żywności:

  • jedzenie nie ma nieprzyjemnego posmaku i zapachu plastiku,
  • szkodliwe substancje nie migrują do żywności,
  • zapobiega utlenianiu i zachowuje jakość żywności,
  • dobrze współpracują ze wszystkimi zgrzewarkami próżniowymi,
  • nie rozdzierają się łatwo,
  • umożliwiają wiele ciągłych cykli pakowania próżniowego,
  • Materiały z atestem UE,
  • worki próżniowe produkowane są we Włoszech, UE – pod ścisłym nadzorem ekspertów, którzy stale udoskonalają proces produkcji.

Aby uzyskać najlepsze wyniki podczas pakowania próżniowego żywności, zalecamy pakowanie próżniowe przy użyciu urządzeń DIAMOND wraz z workami próżniowymi DIAMOND do żywności lub specjalnej folii moletowanej w rolce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *