Jak mierzysz grubość gładkich worków próżniowych?
– Grubość gładkich torebek mierzy się w mikronach (µm) i mierzy się za pomocą przyrządu zwanego mikrometrem.
– 1 mikron = 1 milionowa część metra
– Symbol ten często jest też przedstawiany jako „my”.

Jak dobrać odpowiednią grubość do mojego produktu?
Gładkie worki próżniowe są dostępne w rozmiarach 70 my, 90 my, 145 my, 170 my i 200 my, Czasami nie jest łatwo określić grubość niezbędną do zapewnienia prawidłowego i bezpiecznego pakowania produktu. Z jednej strony celem jest zapobieganie przebiciu torby poprzez wybór zbyt małej grubości, a z drugiej zmniejszenie ilości odpadów poprzez wybór zbyt grubej torby. 

Kwestia grubości nie pojawia się w przypadku wytłaczanych (moletowanych) worków próżniowych, które zwykle są dostępne w pojedynczej grubości (pomiędzy 90-100 my).

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy poniższą listę, na której rekomendujemy jaką grubość zastosować do jakiego jedzenia.

ŻywnośćZalecana grubość
Herbatniki, chleb, makarony90 mikronów
Świeże mięso z kośćmi145 mikronów / 200 mikronów
Świeże mięso bez kości90 mikronów
Filet rybny90 mikronów
Liście herbaty, mięta, bazylia itp.70 mikronów / 90 mikronów
Ser miękki  ( typ  Ementaler )70 mikronów / 90 mikronów
Ser   dojrzewany w kawałkach (parmezan)145 mikronów / 200 mikronów
Świeże owoce70 mikronów / 90 mikronów
Suszone owoce145 mikronów
Świeże/suszone grzyby90 mikronów
Surowe rośliny strączkowe145 mikronów
Gotowane rośliny strączkowe90 mikronów
Skorupiaki z muszlą145 mikronów
Owoce morza/skorupiaki90 mikronów
Orzechy włoskie z łupiną145 mikronów
Orzechy łuskane70 mikronów / 90 mikronów
Cała ryba  z cierniami145 mikronów
Cała  ryba bez cierni70 mikronów / 90 mikronów
Całe salami lub podobne kiełbasy90 mikronów / 145 mikronów
Przyprawy70 mikronów / 90 mikronów
Plasterek lub  podobny bez krawędzi145 mikronów
Surowe warzywa70 mikronów / 90 mikronów
Gotowane warzywa70 mikronów / 90 mikronów
Kiełbasy/wędliny70 mikronów / 90 mikronów

Jakich toreb użyć do produktów z ostrymi krawędziami lub występami?
Jeśli chcesz zapakować mięso z wystającymi lub ostrymi kośćmi, takimi jak żeberka cielęce, zaleca się użycie folii o grubości 145 lub 200 mikronów. Folia ta składa się z grubszej warstwy polipropylenu, który tworzy wytrzymałą warstwę w kontakcie z żywnością. Dzięki takiemu składowi gwarantuje ochronę produktu podczas pakowania, zapobiegając uszkodzeniu worka próżniowego przez kości i ostre części.

W razie wątpliwości, czy lepiej wybrać cieńszą czy grubszą torbę?
Jeśli produkt jest często przenoszony (np. w celu umieszczenia go w blacie chłodniczym sklepu) lepiej wybrać większą grubość. Jeśli produkt nigdy nie jest przenoszony lub niezbyt często, możesz również rozważyć użycie cieńszych worków. Sam jednak musisz wybrać między większą lub mniejszą grubością.

Doskonale! Teraz jesteś gotowy/a, aby wybrać tutaj odpowiednią torebkę na swoje jedzenie. 

author-avatar

O vacbags.pl

Vacbags to oficjalny dystrybutor folii i opakowań do pakowania prożniowego niemieckiej firmy ALLVAC. Dystrubutor worków i rękawów moletowanych do pakowania próżniowego DIAMOND® i VACBAG® (marki własne). Dostawca profesjonalnych urządzeń do parkowania próżniowego włoskiego producenta VALKO.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *