Blog, Opakowania

Porady i wskazówki dotyczące przechowywania żywności w workach próżniowych

Zainwestowałeś w zgrzewarkę próżniową, ale napotykasz problemy? Przeczytaj nasze porady i wskazówki dotyczące skutecznego pakowania próżniowego żywności w próżni.

PROBLEM 1: Zgrzewarka nie pakuje próżniowo worka

Pierwszym krokiem jest sprawdzenie zgrzewu na torebce – czy jest gładki? Czy worek jest równomiernie zgrzany na całej długości? W przypadku kłopotów z prawidłowym umieszczeniem worka w zgrzewarce zalecamy wymianę elementów eksploatacyjnych takich jak uszczelka dociskowa, teflon, element grzejny.

Jeśli zgrzewarka próżniowa nie uszczelnia worka prawidłowo na końcu procesu zgrzewania próżniowego lub próżnia uwalnia się chwilę po zapakowaniu próżniowym, problem dotyczy głównie toreb niskiej jakości lub brudnych (tłustych) torebek lub taśma uszczelniająca może być uszkodzona lub brudna.

WSKAZÓWKA:

Zalecamy stosowanie worków próżniowych i urządzeń DIAMOND w celu wygodnego przechowywania żywności bez żadnych niedogodności. Problem z węższymi workami o niższej jakości polega na tym, że pasek uszczelniający może być zbyt gorący i topią się, zanim w worku zostanie osiągnięta wystarczająca próżnia. Wysokiej jakości produkty zapewniają przechowywanie żywności najwyższej jakości. Szczegółowe informacje na temat najwyższej jakości worków próżniowych DIAMOND można znaleźć w poście na blogu „Jak wybrać odpowiednie worki próżniowe do żywności?”.

 

Jeśli masz problemy z rozwiązywaniem problemów, mimo że używasz już worków próżniowych DIAMOND, zachowaj większą ostrożność podczas wkładania żywności do torby; szczególnie tłuste suszone mięso, wilgotne świeże mięso oraz owoce i warzywa. Podczas pakowania próżniowego produktów tłustych (zwłaszcza boczku) zdecydowanie zaleca się odwrócenie zewnętrznych krawędzi torby, włożenie produktu do środka i ponowne odwrócenie krawędzi. Dzięki temu obszar uszczelnienia jest czysty. Aby zapewnić dodatkowe bezpieczeństwo podczas pakowania próżniowego wilgotnej żywności, przed zamknięciem próżniowym wytrzeć wnętrze torby.

Jeżeli problemy pojawią się na początku cykli pakowania próżniowego lub po dłuższej przerwie, zalecamy dodatkowe zwiększenie czasu lub temperatury zgrzewu (w zależności od funkcji Twojej pakowarki).

Przed włożeniem wilgotnej żywności do woreczka, zawiń worek, aby utrzymać miejsce zgrzewania w czystości.

Przed włożeniem wilgotnej żywności do woreczka, zawiń worek, aby utrzymać miejsce zgrzewania w czystości.

PROBLEM 2: Zgrzewarka próżniowa zassała ciecz

Podczas przechowywania owoców i (blanszowanych) warzyw należy używać funkcji ręcznego pakowania próżniowego. Należy również obserwować ruch płynu w worku. Jeśli pomimo Twoich środków ostrożności urządzenie zasysa ciecz, skorzystaj z poniższych porad i wskazówek dotyczących wysokiej jakości przechowywania wilgotnej żywności.

WSKAZÓWKA:

Istnieją trzy sztuczki, których możesz używać osobno lub razem. Podczas pakowania świeżego mięsa, kiszonej kapusty itp., Należy umieścić ręcznik papierowy w torebce między produktem spożywczym a miejscem zgrzewania. Ręcznik papierowy wchłonie płyn i zapobiegnie przedostaniu się go do uszczelniacza.
Ręcznik papierowy wchłonie płyn i zapobiegnie awariom zgrzewarki próżniowej.

Ręcznik papierowy wchłonie płyn i zapobiegnie awariom zgrzewarki próżniowej.

 

Druga wskazówka dotycząca zapobiegania przedostawaniu się płynów z żywności do zgrzewarki próżniowej to niewielkie (1-2 godziny) wcześniejsze zamrożenie żywności. Ta metoda jest szczególnie polecana przy próżniowym pakowaniu delikatnej żywności, takiej jak jagody, chleb i ciasta. Ta metoda zapobiega również deformacji i przywieraniu żywności podczas zamrażania.

 

Trzecim sposobem zapewnienia bezpiecznego pakowania próżniowego wilgotnej żywności jest użycie dodatkowej torby PE wewnątrz worka próżniowego. W ten sposób utrzymasz worek  w czystości i będziesz go używać wielokrotnie.

Umieść żywność w torbie do zwykłego woreczka PE i owiń pozostałą krawędź torby wokół produktu spożywczego. Włożyć opakowanie do worka próżniowego i opakowania próżniowego z ręczną funkcją próżni. Obserwuj płyn – zauważysz, że proces pakowania wymaga znacznie więcej czasu niż wcześniej.

Do wszystkich trzech metod zalecamy użycie dłuższego woreczka, ponieważ umożliwia on dokładną obserwację płynu wewnątrz worka.

Do wszystkich trzech metod zalecamy użycie dłuższego woreczka, ponieważ umożliwia on dokładną obserwację płynu wewnątrz worka.

 

PROBLEM 3: Chcesz pakować próżniowo płyny w zgrzewarce

Jeśli chcesz pakować próżniowo zupę lub sos do zamrożenia w torebkach, czy w kuchni w domu czy w restauracji, musisz zastosować następującą technikę. Zamrozić płyn w pojemniku o odpowiednim kształcie (zalecamy w porcjach nadających się do dalszego wykorzystania), a następnie zamrożone bloki zamrożone w woreczkach zamknąć próżniowo przy pomocy zgrzewarki próżniowej.

Lub możesz po prostu użyć pojemników próżniowych do zamrażania płynnej żywności.

 

Jeśli masz jakiekolwiek inne problemy z pakowaniem próżniowym, daj nam znać poniżej w komentarzach. Chętnie pomożemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *