Wielu klientów zastanawia się, czy mogą próżniowo zamykać zupy i inne płyny za pomocą swojej pakowarki próżniowej. Zupy są niezwykle łatwe do przygotowania i są świetnym produktem do zrobienia w dużych partiach i zapakowania na później.
Absolutnie można próżniowo uszczelniać ciecze, ale proces zależy od wyposażenia jakie posiadasz.
W Workach MOLETOWANYCH i zgrzewarką listwową
Zgrzewarka próżniowa jest najpopularniejszym sprzętem, jaki mają fani przechowywania żywności, jest to najczęściej domowa zgrzewarka próżniowa i worki próżniowe moletowane. Maszyny te mają pokrywkę, która zamyka się na otwartym końcu lub „krawędzi” worka, a następnie odsysa powietrze. Niestety, jeśli włożysz płyn do torby, aby go zapakować, maszyna zassie ciecz, niszcząc pompę i urządzenie.
Oczywiście to nie zadziała.
Polecamy jednak tę sztuczkę: Wlej płyn do próżniowego woreczka moletowanego, ustaw go pionowo w zamrażarce w otwartej torbie aż do zamrożenia, a następnie wyciągnij i dokończ pakowanie próżniowe. Ponieważ ciecz jest teraz solidnym blokiem, nie zostanie zassana do maszyny. Po usunięciu tlenu nie zostanie obłożona lodem zamrażarce.
W torebkach PA/PE za pomocą komorowej maszyny do pakowania próżniowego
Pakowarka Komorowa jest zdecydowanie najszybszym sposobem pakowania płynów. Te komercyjne maszyny mają komorę, w której umieszczany jest cały worek. Zamiast zasysania powietrza, jak robi to zgrzewarka listwowa, próżniowe pakowarki komorowe manipulują ciśnieniem powietrza w komorze w celu ewakuacji powietrza na zewnątrz. Ciecz w komorowej próżniowej pakowarce pozostaje wewnątrz woreczka po zamknięciu, zamiast wciągania do urządzenia. Nie jest to opcja dla większości, ponieważ sama maszyna jest droga, ale jeśli prowadzisz małą firmę i uszczelniasz płyny, inwestycja w maszynę zaoszczędzi CI czasu i znacznie obniży koszty torebek próżniowych.
W SPECJALNYM POJEMNIKU PRÓŻNIOWYM
Często zapomnianym sposobem pakowania płynów jest uszczelnianie ich w plastikowych próżniowych pojemnikach lub plastikowych pojemnikach na żywność. Jest to dobra opcja do krótkotrwałego przechowywania w lodówce. Możesz wybierać spośród pojemników, które uszczelniają ręcznie pokrętłem lub pompką, lub pojemników, które można połączyć za pomocą specjalnego przewodu z niektórymi pakowarkami listwowymi. Żaden typ pojemnika nie powinien być zamrożony, więc spróbuj zużyć zupy w ciągu tygodnia lub dwóch.
Czy jesteś wielkim fanem zup? Jak je przechowujesz? Czy masz jakieś ulubione przepisy? Podziel się z nami w komentarzach poniżej!
Zgrzewarka próżniowa robi wszystko perfekcyjnie. Pakuje szczelnie, jestem bardzo zadowolona.
Jasne, ja tak robią z moją zgrzewarką. Rosołem do zamrażarki, sos do mięska. Polecam, wszystko pakuje szczelnie! Wyjmujecie, kiedy potrzeba.