Jak mierzysz grubość gładkich worków próżniowych?
– Grubość gładkich torebek mierzy się w mikronach (µm) i mierzy się za pomocą przyrządu zwanego mikrometrem.
– 1 mikron = 1 milionowa część metra
– Symbol ten często jest też przedstawiany jako „my”.
Jak dobrać odpowiednią grubość do mojego produktu?
Gładkie worki próżniowe są dostępne w rozmiarach 70 my, 90 my, 145 my, 170 my i 200 my, Czasami nie jest łatwo określić grubość niezbędną do zapewnienia prawidłowego i bezpiecznego pakowania produktu. Z jednej strony celem jest zapobieganie przebiciu torby poprzez wybór zbyt małej grubości, a z drugiej zmniejszenie ilości odpadów poprzez wybór zbyt grubej torby.
Kwestia grubości nie pojawia się w przypadku wytłaczanych (moletowanych) worków próżniowych, które zwykle są dostępne w pojedynczej grubości (pomiędzy 90-100 my).
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy poniższą listę, na której rekomendujemy jaką grubość zastosować do jakiego jedzenia.
Żywność | Zalecana grubość |
Herbatniki, chleb, makarony | 90 mikronów |
Świeże mięso z kośćmi | 145 mikronów / 200 mikronów |
Świeże mięso bez kości | 90 mikronów |
Filet rybny | 90 mikronów |
Liście herbaty, mięta, bazylia itp. | 70 mikronów / 90 mikronów |
Ser miękki ( typ Ementaler ) | 70 mikronów / 90 mikronów |
Ser dojrzewany w kawałkach (parmezan) | 145 mikronów / 200 mikronów |
Świeże owoce | 70 mikronów / 90 mikronów |
Suszone owoce | 145 mikronów |
Świeże/suszone grzyby | 90 mikronów |
Surowe rośliny strączkowe | 145 mikronów |
Gotowane rośliny strączkowe | 90 mikronów |
Skorupiaki z muszlą | 145 mikronów |
Owoce morza/skorupiaki | 90 mikronów |
Orzechy włoskie z łupiną | 145 mikronów |
Orzechy łuskane | 70 mikronów / 90 mikronów |
Cała ryba z cierniami | 145 mikronów |
Cała ryba bez cierni | 70 mikronów / 90 mikronów |
Całe salami lub podobne kiełbasy | 90 mikronów / 145 mikronów |
Przyprawy | 70 mikronów / 90 mikronów |
Plasterek lub podobny bez krawędzi | 145 mikronów |
Surowe warzywa | 70 mikronów / 90 mikronów |
Gotowane warzywa | 70 mikronów / 90 mikronów |
Kiełbasy/wędliny | 70 mikronów / 90 mikronów |
Jakich toreb użyć do produktów z ostrymi krawędziami lub występami?
Jeśli chcesz zapakować mięso z wystającymi lub ostrymi kośćmi, takimi jak żeberka cielęce, zaleca się użycie folii o grubości 145 lub 200 mikronów. Folia ta składa się z grubszej warstwy polipropylenu, który tworzy wytrzymałą warstwę w kontakcie z żywnością. Dzięki takiemu składowi gwarantuje ochronę produktu podczas pakowania, zapobiegając uszkodzeniu worka próżniowego przez kości i ostre części.
W razie wątpliwości, czy lepiej wybrać cieńszą czy grubszą torbę?
Jeśli produkt jest często przenoszony (np. w celu umieszczenia go w blacie chłodniczym sklepu) lepiej wybrać większą grubość. Jeśli produkt nigdy nie jest przenoszony lub niezbyt często, możesz również rozważyć użycie cieńszych worków. Sam jednak musisz wybrać między większą lub mniejszą grubością.
Doskonale! Teraz jesteś gotowy/a, aby wybrać tutaj odpowiednią torebkę na swoje jedzenie.