Opakowania

Kompletny przewodnik po grubości worków próżniowych

Jak mierzysz grubość gładkich worków próżniowych?
– Grubość gładkich torebek mierzy się w mikronach (µm) i mierzy się za pomocą przyrządu zwanego mikrometrem.
– 1 mikron = 1 milionowa część metra
– Symbol ten często jest też przedstawiany jako „my”.

Jak dobrać odpowiednią grubość do mojego produktu?
Gładkie worki próżniowe są dostępne w rozmiarach 70 my, 90 my, 145 my, 170 my i 200 my, Czasami nie jest łatwo określić grubość niezbędną do zapewnienia prawidłowego i bezpiecznego pakowania produktu. Z jednej strony celem jest zapobieganie przebiciu torby poprzez wybór zbyt małej grubości, a z drugiej zmniejszenie ilości odpadów poprzez wybór zbyt grubej torby. 

Kwestia grubości nie pojawia się w przypadku wytłaczanych (moletowanych) worków próżniowych, które zwykle są dostępne w pojedynczej grubości (pomiędzy 90-100 my).

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy poniższą listę, na której rekomendujemy jaką grubość zastosować do jakiego jedzenia.

Żywność Zalecana grubość
Herbatniki, chleb, makarony 90 mikronów
Świeże mięso z kośćmi 145 mikronów / 200 mikronów
Świeże mięso bez kości 90 mikronów
Filet rybny 90 mikronów
Liście herbaty, mięta, bazylia itp. 70 mikronów / 90 mikronów
Ser miękki  ( typ  Ementaler ) 70 mikronów / 90 mikronów
Ser   dojrzewany w kawałkach (parmezan) 145 mikronów / 200 mikronów
Świeże owoce 70 mikronów / 90 mikronów
Suszone owoce 145 mikronów
Świeże/suszone grzyby 90 mikronów
Surowe rośliny strączkowe 145 mikronów
Gotowane rośliny strączkowe 90 mikronów
Skorupiaki z muszlą 145 mikronów
Owoce morza/skorupiaki 90 mikronów
Orzechy włoskie z łupiną 145 mikronów
Orzechy łuskane 70 mikronów / 90 mikronów
Cała ryba  z cierniami 145 mikronów
Cała  ryba bez cierni 70 mikronów / 90 mikronów
Całe salami lub podobne kiełbasy 90 mikronów / 145 mikronów
Przyprawy 70 mikronów / 90 mikronów
Plasterek lub  podobny bez krawędzi 145 mikronów
Surowe warzywa 70 mikronów / 90 mikronów
Gotowane warzywa 70 mikronów / 90 mikronów
Kiełbasy/wędliny 70 mikronów / 90 mikronów

Jakich toreb użyć do produktów z ostrymi krawędziami lub występami?
Jeśli chcesz zapakować mięso z wystającymi lub ostrymi kośćmi, takimi jak żeberka cielęce, zaleca się użycie folii o grubości 145 lub 200 mikronów. Folia ta składa się z grubszej warstwy polipropylenu, który tworzy wytrzymałą warstwę w kontakcie z żywnością. Dzięki takiemu składowi gwarantuje ochronę produktu podczas pakowania, zapobiegając uszkodzeniu worka próżniowego przez kości i ostre części.

W razie wątpliwości, czy lepiej wybrać cieńszą czy grubszą torbę?
Jeśli produkt jest często przenoszony (np. w celu umieszczenia go w blacie chłodniczym sklepu) lepiej wybrać większą grubość. Jeśli produkt nigdy nie jest przenoszony lub niezbyt często, możesz również rozważyć użycie cieńszych worków. Sam jednak musisz wybrać między większą lub mniejszą grubością.

Doskonale! Teraz jesteś gotowy/a, aby wybrać tutaj odpowiednią torebkę na swoje jedzenie. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *