Ziemniaki sous vide

Składniki:

  • ziemniaki (ilość wg uznania)
  • sól
  • suszony tymianek
  • masło

Ustawienia cyrkulatora Sous vide:

  • temperatura: 85°C
  • czas: 100 minut

Ziemniaki należy obrać, opłukać i bardzo dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w 1 cm-etrową kostkę. 
W zależności od ilości ziemniaków, poporcjować i włożyć do woreczków próżniowych. Woreczki należy wypełniać maksymalnie do 2/3 pojemności.

Ziemniaki należy oprószyć solą według uznania, mając na uwadze, że w metodzie gotowania sous vide smaki się intensyfikują i należy używać mniejszej ilości przypraw. Posypać delikatnie suszonym tymiankiem. Do każdego woreczka dołożyć po 1 łyżce masła. W tej postaci każdy woreczek należy zamknąć próżniowo przy użyciu zgrzewarki.

Przygotuj naczynie z wodą, zamocuj na nim cyrkulator sous vide i ustaw parametry: 85° C oraz 100 minut. Gdy woda osiągnie zadaną temperaturę, przygotowane woreczki należy umieścić w naczyniu.

Efekt: Ziemniaki nie są rozgotowane, a przyrządzone równomiernie. W smaku maślane i aromatyczne.

author-avatar

O vacbags.pl

Vacbags to oficjalny dystrybutor folii i opakowań do pakowania prożniowego niemieckiej firmy ALLVAC. Dystrubutor worków i rękawów moletowanych do pakowania próżniowego DIAMOND® i VACBAG® (marki własne). Dostawca profesjonalnych urządzeń do parkowania próżniowego włoskiego producenta VALKO.

Powrót do listy wpisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.