PRZEPIS NA: Ziemniaki Sous Vide
Ziemniaki sous vide
Składniki:
- ziemniaki (ilość wg uznania)
- sól
- suszony tymianek
- masło
Ustawienia cyrkulatora Sous vide:
- temperatura: 85°C
- czas: 100 minut
Ziemniaki należy obrać, opłukać i bardzo dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w 1 cm-etrową kostkę.
W zależności od ilości ziemniaków, poporcjować i włożyć do woreczków próżniowych. Woreczki należy wypełniać maksymalnie do 2/3 pojemności.
Ziemniaki należy oprószyć solą według uznania, mając na uwadze, że w metodzie gotowania sous vide smaki się intensyfikują i należy używać mniejszej ilości przypraw. Posypać delikatnie suszonym tymiankiem. Do każdego woreczka dołożyć po 1 łyżce masła. W tej postaci każdy woreczek należy zamknąć próżniowo przy użyciu zgrzewarki.
Przygotuj naczynie z wodą, zamocuj na nim cyrkulator sous vide i ustaw parametry: 85° C oraz 100 minut. Gdy woda osiągnie zadaną temperaturę, przygotowane woreczki należy umieścić w naczyniu.
Efekt: Ziemniaki nie są rozgotowane, a przyrządzone równomiernie. W smaku maślane i aromatyczne.