Zastanawiasz się, czy możesz zapakować próżniowo trochę swoich świeżych warzyw z własnego ogrodu lub kupionych w lokalnym supermarkecie? Nic dziwnego że się zastanawiasz, a więcej: odpowiedź brzmi „tak”, choć sposoby są różne.
Większość warzyw poradzi sobie dobrze, jeśli zostanie zapakowana próżniowo i będzie przechowywana w zamrażarce. Na przykład fasolka szparagowa może być przydatna do spożycia bardzo długo, bo nawet 2-3 lata, oczywiście gdy jest próżniowo zamykana i przechowywana w zamrażarce, podczas gdy normalny bezpieczny okres przechowywania wynosi zaledwie 8 miesięcy. Kukurydza ma podobne właściwości po zamknięciu próżniowym.
Zobacz naszą tabelę przechowywania żywności
Warzywa kapustne
Niektóre warzywa kapustne (rośliny z rodziny kapustowatych) będą wymagały nieco więcej pracy, zanim będą mogły zostać zapakowane próżniowo. Obejmują one:
- Brokuły
- Brukselki
- Kapusta
- Kalafior
- Jarmuż
- Rzodkiewki
- Rzepa
Ta grupa pikantnych „zielenin” emituje gazy. Jeśli wrzucisz je do próżniowego opakowania i zapieczętujesz, worek napełni się tym gazem, powodując ich zepsucie. Aby uszczelnić próżniowo warzywa kapustne w celu długotrwałego przechowywania, należy je najpierw je z blanszować.
Blanszowanie
Blanszowanie warzyw polega na gotowaniu ich przez krótki czas, a następnie umieszczaniu ich w zimnej wodzie. Wrzenie dezaktywuje enzymy odpowiedzialne za wytwarzanie niepożądanego gazu, a zimna woda zatrzymuje gotowanie warzyw. Jak można się domyślić, ilość czasu, którą warzywo spędza we wrzącej wodzie, będzie musiała być ściśle monitorowana, w przeciwnym razie możesz skończyć się rozgotowaniem.
Kilka przykładów, pokazanych poniżej, podaje Wirtualna Polska – abcZdrowie
https://zywienie.abczdrowie.pl/blanszowanie
Warzywa | Czas gotowania w minutach |
---|---|
Brokuły 1,5-2,5 cm – pocięte w różyczki | 3 |
Średniej wielkości brukselka | 4 |
Poszatkowana kapusta 1,5-2,5 cm | 1-1/2 |
Kwiaty kalafiora | 3 |
Rzepa pokrojona w kostkę, 2,5 cm – pocięta | 2 |
Czy masz ulubiony sposób na przechowywanie swoich zbiorów? Wskazówki i porady dotyczące uprawy ulubionych warzyw? Daj nam znać w komentarzach poniżej!