Blog

Przechowywanie świeżych ziaren kawy

Czy jesteś miłośnikiem kawy? Jeśli tak, to docenisz robienie naparu ze świeżo palonych ziaren. Jednak całe ziarna muszą być odpowiednio przechowywane, a jeśli źle zrobisz, twój napój będzie nieapetyczny. Oto, jak prawidłowo przechowywać świeże ziarna wykorzystując worki moletowane i folie do zgrzewarek, aby móc cieszyć się filiżanką pysznej, nieskażonej kawy, kiedy tylko zechcesz.

Cztery największe zagrożenia które mogą zrujnować kawę, jeśli nie będziesz ostrożny. Ciepło, światło, wilgoć i powietrze to najwięksi wrogowie ziarna kawy, więc chroń swoją kawę przed nimi.

Pierwszym krokiem jest przechowywanie ziaren w ciemnym, szczelnym pojemniku. Jeśli zdecydujesz się przechowywać ziarna kawy w szklanym pojemniku, trzymaj go z dala od światła. Szklany pojemnik lub słoik z ziarnami kawy należy przechowywać w szafce lub spiżarni.

Pakowanie próżniowe w woreczki do pakowania próżniowego i zamrażanie ziaren kawy to doskonały sposób na przechowywanie. Jeśli zapakujesz kawę w worki próżniowe korzystając z pakowarek próżniowych i przechowujesz ją w spiżarni, kawa uwalnia dwutlenek węgla. Gazy wypełnią worek, nie tworząc już szczelnego zamknięcia próżniowego. Musisz zamrozić wcześniej zapakowane próżniowo ziarna, aby spowolnić lub zatrzymać odgazowywanie ziaren podczas pakowania próżniowego w tradycyjnych torebkach próżniowych. (Wiele ziaren zapakowanych próżniowo ze sklepu jest zapakowanych w worki z zaworem jednokierunkowym, które pozwalają na uwolnienie gazów przy jednoczesnym utrzymaniu próżni.) Zamrażanie utrzyma uszczelnienie próżniowe, zatrzyma wilgoć, ograniczy ekspozycję na światło i ustabilizuje wahania temperatury.

Rozważ umieszczenie odpowiednich porcji/ilości do twoich próżniowych worków. Nie będziesz wystawiać wszystkich ziaren na działanie powietrza i wilgoci, kiedy nadejdzie pora na filiżankę świeżej kawy. Wyjmij torebkę z zamrażarki na noc przed zaparzeniem, aby uzyskała temperaturę pokojową.

Ludzie często chcą przechowywać ziarna kawy w lodówce, ale eksperci nie zalecają tego. Lodówki zawierają wilgotną żywność o zapachach, które mogą zniszczyć ziarna.

Pamiętaj, że ziarna kawy szybko się psują, gdy są gorące. Trzymaj je z dala od piekarnika i innych źródeł ciepła.

Jeśli kochasz kawę, zasługujesz na napar z odpowiednio przechowywanych całych ziaren. Ponieważ są one chemicznie reaktywne i rozkładają się w czasie, chroń swoje ziarna przed powietrzem, wilgocią, ciepłem i światłem, aby Twoja kawa była w jak najlepszym stanie i pozostała aromatyczna i apetyczna na długo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *