CZY MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO PIECZYWO?
Chleb jest wygodnym jedzeniem które można odłożyć „na później”. Piekarnie oferują zniżki na jednodniowy chleb i bułki; możesz od czasu do czasu cieszyć się bajglem, ale nie chcesz jeść każdego ranka lub piec chleba ale może chcesz przechowywać dodatkowe bochenki do późniejszego wykorzystania. Niezależnie od powodu najlepszym sposobem przechowywania chleba jest zgrzewarka do pakowania próżniowego.
Jest tylko jeden problem: chleb jest miękki i zawiera komory wypełnione powietrzem. Jeśli po prostu wrzucisz go do worka do zgrzewania próżniowego i usuniesz to powietrze, otrzymasz zgniecioną bryłkę ciasta, która nie jest zbyt apetyczna. Jak temu zapobiec? Vacbags ma odpowiedź.
Zamrażanie
Najłatwiejszym sposobem bezpiecznego zapakowania chleba jest jego zamrożenie. Dzięki temu chleb będzie na tyle sztywny, że nie zmiażdży się, gdy powietrze zostanie odessane. Po prostu umieść chleb, który chcesz zapakować, na pojemniku lub innym naczyniu bezpiecznym dla zamrażarki i umieść w zamrażarce na kilka godzin. Po dokładnym zamrożeniu wyciągnij go, umieść w próżniowej torebce, a następnie odessij powietrze i uszczelnij. Zamrażanie chleba to metoda, która działa z każdą maszyną do zgrzewania próżniowego.
Ustawienie stopnia próżni
Niektóre maszyny do pakowania próżniowego umożliwiają pieczętowanie niezamrożonego chleba za pomocą ustawienia „soft air”. Przy tym ustawieniu urządzenie usunie tylko tyle powietrza, ile potrzeba i zrobi to delikatnie. Kontrolując ilość usuwanego powietrza, możesz zatrzymać proces odsysania i uszczelnić worek przed uszkodzeniem chleba. Dokładny proces różni się w zależności od maszyny, dlatego więcej informacji można znaleźć w instrukcji obsługi zgrzewarki próżniowej.
Bez względu na to, którą metodę wybierzesz, warto podjąć wysiłek, aby obniżyć koszty pieczenia chleba.
Czy często pakujesz chleb? Jakiej techniki używasz do przechowywania chleba? Daj nam znać w komentarzach poniżej!
Czy można zamrożone pieczywo zapakować do próżniowo i wysłać za granicę może to iść nawet tydzień chleb nie spleśnieje ???
Pieczywo można jak najbardziej pakować próżniowo. Pakowanie próżniowe ułatwia tez mrożenie takiego pieczywa gdyż do środka nie dostanie się wilgoć. Po zapakowaniu w ten sposób produkt jest chroniony przed dostępem wilgoci i powietrza Pakowanie próżniowe polega na usuwaniu powietrza z foliowego opakowania i zamykaniu go w sposób szczelny, aby zabezpieczyć pieczywo przed psuciem. Szczelnie zamknięta folia chroni przed dostaniem się bakterii czy wirusów do pieczywa, zapobiega czerstwieniu i pleśnieniu chleba, przyczynia się także do przedłużania walorów smakowych chleba lub bułek. Pieczywo pakowane próżniowo w folię jest także dłużej przydatne do spożycia. Pamiętaj, że dobre opakowanie powinno jednocześnie zapobiegać powstawaniu wilgoci i jej zatrzymywaniu wewnątrz opakowania.
Pieczywo należy zapakować świeże. Zamrożone może być z lodem, wilgocią.
W artykule wyżej jest informacja, która wskazuje mrożenie chleba przed pakowaniem próżniowym, cyt.:” Najłatwiejszym sposobem bezpiecznego zapakowania chleba jest jego zamrożenie. Dzięki temu chleb będzie na tyle sztywny, że nie zmiażdży się, gdy powietrze zostanie odessane.” W związku z tym, mrozić, czy nie mrozić przed pakowaniem?