Czy można zamrozić szpinak? Zdecydowanie można, a mrożenie gwarantuje wspaniały smak na dłużej, gdy korzystasz ze świeżo zebranych liści. Rozmrożonego produktu nie będzie można podawać w świeżych sałatkach, ale mrożony szpinak jest wszechstronny w kuchni. Zachowaj szpinak z ogrodu i używaj go przez cały rok. Zdrowe odżywianie i oszczędzanie pieniędzy… czego chcieć więcej?
Mrożenie Szpinaku Z Ogrodu
Najpierw musisz zebrać świeży szpinak ze swojego ogrodu. Najlepiej zrobić to przed gdy szpinak jest młody. Stary szpinak może mieć nasiona i może psuć się z powodu związanego ze zbyt małą ilością wody, zbyt dużą ilością ciepła w końcowych stadiach wzrostu i zbyt dużą ilością słońca. Gdy dni stają się dłuższe i cieplejsze pod koniec wiosny lub wczesnego lata, szpinak wytwarza łodygi kwiatowe. Najlepiej jest zerwać szpinak tuż przed tym. Niektóre odmiany szpinaku mają długie łodygi przed głównym liściem. Wiele źródeł zaleca odcięcie łodyg. Tak długo, jak szpinak jest zbierany, zanim za daleko się rozrośnie, łodygi będą delikatne i nie będą sztywne, więc możesz je pozostawić, jeśli wolisz. Po zebraniu dużej partii liści i usunięciu łodyg (opcjonalnie), większe liście należy podrzeć do wielkości mniej więcej jednej czwartej pięcio złotówki (o średnicy od 2,5-4 cm). Liście należy następnie umyć i wysuszyć.
Blanszowanie szpinaku
Blanszowanie szpinaku jest niezbędne, jeśli masz zamiar go zamrozić. Dzięki blanszowaniu otrzymujesz ostrzejsze warzywa, lepiej zachowują swój pierwotny kolor i dzięki temu zachowuje więcej składników odżywczych. Niszczy także wszelkie bakterie powierzchniowe.
Poniżej znajduje się przewodnik dotyczący czasów blanszowania również innych warzyw.
Czasy blanszowania warzyw | |
Warzywo | Czas blanszowania |
Karczoch | 7-10 minut |
Szparagi | 3 minuty |
Oberżyny | 4 minuty |
Fasola francuska | 2 minuty |
Borlotti – Fasola żurawinowa | 2,5 minuty |
Fasola szparagowa | 3 minuty |
Fasola biegacza | 2-3 minuty |
Burak | 3 minuty |
Brokuły | 4 minuty |
Kiełki brussela | 3 minuty |
Kapusta | 3 minuty |
Marchew | 3 minuty |
Kalafior | 3 minuty |
Seler seler | 3 minuty |
Kalarepa cała | 3 minuty |
Kalarepa pokrojony w kostkę | 1 minuta |
Szpiki | 2 minuty |
Pory | 2 minuty |
Groch – Zielony | 90 sekund |
Groch – w stronkach | 90 sekund |
Papryka – Słodka | nie jest konieczne blanszować |
Ziemniaki – irlandzki (nowy) | 3 – 5 minut |
Brukiew (Rutabagas) | 3 minuty |
Soja – Zielona | 5 min. |
Szpinak | 2 minuty |
Kabaczek – Lato | 3 minuty |
Rzepa | 3 minuty |
Zamrożenie Szpinaku Bez Blanszowania
Zamrożenie szpinaku bez blanszowania polega na parowaniu liści szpinaku. Doprowadź wodę do szybkiego wrzenia, a następnie użyj garnka do pary, aby podnieść liście nad wodę – gotuj tak przez trzy minuty. Pod koniec gotowania na parze dobrym pomysłem jest szybkie schłodzenie liści w lodzie, podobnie jak przy blanszowaniu, aby uniemożliwić dalsze gotowanie. Pamiętaj, że im mniej czasu spędzają w wodzie, tym mniej witamin stracą.
Jak zamrażać świeży szpinaK
Przed zamrożeniem świeżych liści szpinaku najlepiej je zapakować próżniowo. Im więcej tlenu można usunąć z opakowania, tym dłużej liście szpinaku wytrzymają i zachowają więcej składników odżywczych. Tlen, światło i ciepło są trzema głównymi wrogami długotrwałego przechowywania żywności. Zamrażarka zadba o światło i ciepło, ale to Twoim zadaniem jest usunięcie jak najwięcej tlenu przed zamrożeniem.
Dodatkowe informacje na temat pakowania próżniowego świeżych warzyw można znaleźć tutaj.