Błędy w przechowywaniu żywności, o których powinieneś wiedzieć
Prawidłowe przechowywanie żywności jest jednym z najczęściej pomijanych, ale najbardziej istotnych elementów obowiązków kuchennych. W końcu nie tylko wpływa na to, jak długo będą przydatne składniki lub danie, ale także decyduje o tym, jak smakuje. Poniżej kilka typowych błędów związanych z przechowywaniem żywności, które popełnia wiele gospodarstw domowych, i co zamiast tego powinieneś robić właściwie.
-
Umieszczanie wszystkiego w zamrażarce
Nie każdy składnik musi być przechowywany w zamrażarce, aby przedłużyć jego trwałość. W poprzednim artykule wspomnieliśmy, że warzywa korzeniowe – takie jak cebula i marchewka – świetnie nadają się tylko do lodówki. Owoce, takie jak pomarańcze i jabłka, również mogą przetrwać, o ile są przechowywane w chłodnych i suchych miejscach. Dzięki temu uzyskasz dodatkowe miejsce w lodówce na szybko psujące się produkty, takie jak nabiał i zielone warzywa.
-
Przechowywanie szybko psującej się żywności w drzwiach lodówki
Twoja lodówka nie jest przez cały czas równomiernie chłodna. W szczególności przedziały w drzwiach lodówki są od 3 do 5 stopni cieplejsze niż półki w środku, co powoduje szybsze zepsucie przechowywanej na nich żywności. Produkty spożywcze o dłuższym terminie przydatności, takie jak keczup i smakołyki, można bez problemu przechowywać na półce. Ale łatwo psujące się produkty, takie jak jajka, mięso i otwarte mleko, należy przechowywać w głównej lodówce, gdzie jest chłodniej. Możesz zostawić je w drzwiach, jeśli planujesz je spożyć w ciągu tygodnia. Dobrym sposobem jest też zapakowanie ich w specjalne woreczki próżniowe.
-
Wkładanie potraw i naczyń do lodówki
Często podaje się danie prosto z patelni lub garnka. Ale kiedy masz resztki, najgorsze, co możesz zrobić, to wrzucić całość – naczynia kuchenne i żywność – do lodówki, ponieważ nieszczelna pokrywa sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Ponadto badania Greenopedia wykazały, że naczynia kuchenne, o ile nie są wykonane z ceramiki lub szkła, mają „powłoki”, które mogą zanieczyścić żywność, gdy są przechowywane w nich przez dłuższy czas. Zajmie to dodatkowe kilka minut, ale przechowywanie jedzenia i naczyń oddzielnie jest ważne dla zdrowia i jakości naczyń. Nawet w kuchni miej zwyczaj umieszczania urządzeń we właściwym miejscu lub wybieraj takie, które nie zajmują dużo miejsca.
-
Pozostawienie suchej żywności w oryginalnym opakowaniu
Suche składniki, takie jak zboża, owies i niegotowany makaron, mogą przetrwać miesiące bez spożycia. Nie oznacza to jednak, że należy ich po prostu zostawić w spokoju. Myszy, ryjkowce i inne szkodniki mogą wywąchać Twoje pożywienie w każdym miejscu. W związku z tym ważne jest, aby uszczelnić je próżniowo, aby zatrzymać zapach. Jednak mogą one również przegryźć nasze torby, jeśli chcą. Dla dodatkowej ochrony zalecamy umieszczenie zapieczętowanych próżniowo przedmiotów w szczelnym pojemniku, jeśli wymagane jest długotrwałe przechowywanie. Niektóre pojemniki na żywność posiadają szczelne pokrywki próżniowe – są nie tylko szczelne, ale są wystarczająco trwałe, aby zapobiec uszkodzeniu źródła pożywienia przez niechciane szkodniki. Żywność jest przechowywana w różny sposób w zależności od rodzaju i stanu spożycia, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak właściwie obchodzić się z każdym z nich. Aby uzyskać więcej wskazówek dotyczących przechowywania i przydatnych rozwiązań kuchennych, sprawdź nasze inne posty na blogu Vacbags.