Tabela przydatność żywności do spożycia
W naszej tabeli okresów przydatności do spożycia można znaleźć okresy przydatności do spożycia różnych produktów spożywczych, zarówno z próżnią, jak i bez niej, przechowywanych w temperaturze pokojowej, w lodówce lub w zamrażarce. Należy pamiętać o informacjach i wskazówkach dotyczących higieny wymienionych poniżej; jest to jedyny sposób na zapewnienie maksymalnego okresu przydatności do spożycia żywności. Poniższe wartości odnoszą się do wysokiej jakości zgrzewarki próżniowej, która generuje bardzo wysokie podciśnienie i tworzy optymalną próżnię.
Żywność w temperaturze pokojowej
Żywność | Okres ważności NIE ZAMKNIĘTEJ próżniowo | Okres ważności po zapakowaniu próżniowym |
---|---|---|
Bułki | 2 - 3 dni | 7 - 8 dni |
Ciasta / Ciasta | 4 - 6 miesięcy | 12 miesięcy |
Niedogotowany ryż | 4 - 6 miesięcy | 12 miesięcy |
Kawa herbata | 2 - 3 miesiące | 12 miesięcy |
Produkty liofilizowane | 12 miesięcy | 12 miesięcy |
Wino | 2 - 3 dni | 20 - 25 dni |
Napoje bezalkoholowe | 7 - 10 dni | 20 - 25 dni |
Żywność przechowywana w lodówce (+5 / -2°C)
Żywność | Okres ważności NIE ZAMKNIĘTEJ próżniowo | Okres ważności po zapakowaniu próżniowym |
---|---|---|
Gra | 2 - 3 dni | 30 - 40 dni |
Wołowina | 3 - 4 dni | 30 - 40 dni |
Drób | 2 - 3 dni | 6 - 9 dni |
Cała ryba | 1 - 3 dni | 4 - 5 dni |
Szynka peklowana | 3 - 5 dni | 160 - 180 dni |
Pokrojona wieprzowina | 4 - 7 dni | 20 - 28 dni |
Twardy ser | 15 - 20 dni | 40 - 60 dni |
Łagodny ser | 5 - 7 dni | 13 - 15 dni |
Surowe warzywa | 5 dni | 18 - 20 dni |
Świeże zioła | 2 - 3 dni | 7 - 14 dni |
Świeży owoc | 3 - 7 dni | 8 - 25 dni |
Desery | 5 dni | 10 - 18 dni |
Ugotowany makaron | 2 - 3 dni | 8 - 12 dni |
Gotowane zupy | 2 - 3 dni | 8 - 12 dni |
Gotowane risotto | 2 - 3 dni | 8 - 12 dni |
Smażone mięso | 2 - 3 dni | 8 - 12 dni |
Żywność przechowywana w zamrażarce (-15 / -18°C)
Żywność | Okres ważności nie zamkniętej próżniowo | Okres ważności po zapakowaniu próżniowym z lawą |
---|---|---|
Wędliny | 2 - 3 dni | 30 - 40 dni |
Wołowina | 3 - 4 dni | 30 - 40 dni |
Drób | 2 - 3 dni | 6 - 9 dni |
Cała ryba | 1 - 3 dni | 4 - 5 dni |
Szynka peklowana | 3 - 5 dni | 160 - 180 dni |
Pokrojona wieprzowina | 4 - 7 dni | 20 - 28 dni |
Twardy ser | 15 - 20 dni | 40 - 60 dni |
Łagodny ser | 5 - 7 dni | 13 - 15 dni |
Surowe warzywa | 5 dni | 18 - 20 dni |
Świeże zioła | 2 - 3 dni | 7 - 14 dni |
Świeży owoc | 3 - 7 dni | 8 - 25 dni |
Desery | 5 dni | 10 - 18 dni |
Ugotowany makaron | 2 - 3 dni | 8 - 12 dni |
Gotowane zupy | 2 - 3 dni | 8 - 12 dni |
Gotowane risotto | 2 - 3 dni | 8 - 12 dni |
Smażone mięso | 2 - 3 dni | 8 - 12 dni |