Tabela przydatność żywności do spożycia

W naszej tabeli okresów przydatności do spożycia można znaleźć okresy przydatności do spożycia różnych produktów spożywczych, zarówno z próżnią, jak i bez niej, przechowywanych w temperaturze pokojowej, w lodówce lub w zamrażarce. Należy pamiętać o informacjach i wskazówkach dotyczących higieny wymienionych poniżej; jest to jedyny sposób na zapewnienie maksymalnego okresu przydatności do spożycia żywności. Poniższe wartości odnoszą się do wysokiej jakości zgrzewarki próżniowej, która generuje bardzo wysokie podciśnienie i tworzy optymalną próżnię.

Żywność w temperaturze pokojowej

ŻywnośćOkres ważności
NIE ZAMKNIĘTEJ próżniowo
Okres ważności po
zapakowaniu próżniowym
Bułki2 - 3 dni7 - 8 dni
Ciasta / Ciasta4 - 6 miesięcy12 miesięcy
Niedogotowany ryż4 - 6 miesięcy12 miesięcy
Kawa herbata2 - 3 miesiące12 miesięcy
Produkty liofilizowane12 miesięcy12 miesięcy
Wino2 - 3 dni20 - 25 dni
Napoje bezalkoholowe7 - 10 dni20 - 25 dni

Żywność przechowywana w lodówce (+5 / -2°C)

ŻywnośćOkres ważności
NIE ZAMKNIĘTEJ próżniowo
Okres ważności po
zapakowaniu próżniowym 
Gra2 - 3 dni30 - 40 dni
Wołowina3 - 4 dni30 - 40 dni
Drób2 - 3 dni6 - 9 dni
Cała ryba1 - 3 dni4 - 5 dni
Szynka peklowana3 - 5 dni160 - 180 dni
Pokrojona wieprzowina4 - 7 dni20 - 28 dni
Twardy ser15 - 20 dni40 - 60 dni
Łagodny ser5 - 7 dni13 - 15 dni
Surowe warzywa5 dni18 - 20 dni
Świeże zioła2 - 3 dni7 - 14 dni
Świeży owoc3 - 7 dni8 - 25 dni
Desery5 dni10 - 18 dni
Ugotowany makaron2 - 3 dni8 - 12 dni
Gotowane zupy2 - 3 dni8 - 12 dni
Gotowane risotto2 - 3 dni8 - 12 dni
Smażone mięso2 - 3 dni8 - 12 dni

Żywność przechowywana w zamrażarce (-15 / -18°C)

ŻywnośćOkres ważności
nie zamkniętej próżniowo
Okres ważności po
zapakowaniu próżniowym z lawą
Wędliny2 - 3 dni30 - 40 dni
Wołowina3 - 4 dni30 - 40 dni
Drób2 - 3 dni6 - 9 dni
Cała ryba1 - 3 dni4 - 5 dni
Szynka peklowana3 - 5 dni160 - 180 dni
Pokrojona wieprzowina4 - 7 dni20 - 28 dni
Twardy ser15 - 20 dni40 - 60 dni
Łagodny ser5 - 7 dni13 - 15 dni
Surowe warzywa5 dni18 - 20 dni
Świeże zioła2 - 3 dni7 - 14 dni
Świeży owoc3 - 7 dni8 - 25 dni
Desery5 dni10 - 18 dni
Ugotowany makaron2 - 3 dni8 - 12 dni
Gotowane zupy2 - 3 dni8 - 12 dni
Gotowane risotto2 - 3 dni8 - 12 dni
Smażone mięso2 - 3 dni8 - 12 dni