Zgrzewarka próżniowa
pozwala na wytworzenie niemal w pełni hermetycznych warunków wewnątrz specjalnie moletowanych foliowych worków. Tak hermetycznie zapakowana żywność ogranicza niemal do zera kontakt z powietrzem, a więc i drobnoustrojami, bakteriami tlenowymi czy zarodnikami pleśni. Pakując żywność próżniowo masz pewność, że żadne zapachy nie wydostają się z woreczka ani do niego nie wnikną dzięki zastosowaniu specjalnych folii barierowych do pakowania próżniowego.
Na jakie czynniki zwrócić uwagę, przy wyborze zgrzewarki próżniowej? Moc urządzenia do domowych warunków powinna się wahać na poziomie 110-130W i tyle w zupełności wystarczy do użytku niekomercyjnego. Urządzenia o takiej mocy z powodzeniem łączą folie o grubości powyżej 200 mikronów. Natomiast podciśnienie 60-80kpa to również wystarczający poziom na szybkie uzyskanie hermetycznego opakowania. Mocniejsza pompa np. 80kpa będzie nieco głośniejsza podczas pracy i osiągnie ten sam efekt co mniejsze modele z pompą 60kpa w nieco krótszym czasie. Zgrzewarka pracująca w trybie manualnym wymaga większej uwagi podczas pakowania żywności. Musisz wiedzieć kiedy wcisnąć odpowiedni przycisk bądź przytrzymać pokrywę urządzenia. Modele automatyczne działają o wiele szybciej i wszystko wykonują praktycznie same – są zdecydowanie o wiele wygodniejsze w użyciu. Szerokość i ilość zgrzewów – zgrzew o szerokości 2,5-3mm w zupełności wystarczy by szczelnie zamknąć opakowanie próżniowe. Ważne aby miejsce zgrzewu było czyste a folia dobrej jakości.
Jakie produkty możemy pakować w zgrzewarce próżniowej?
Zarówno produkty sypkie, jak i stałe, między innymi:
mięsa, ryby, warzywa, owoce, grzyby, przyprawy, produkty gotowe (pierogi, naleśniki).
Nie marnuj żywności i pakuj próżniowo! Warto posiadać pakowarkę w domu, przypomnij sobie ile razy zdarzało Ci się marnować żywność, i ile pieniędzy tak naprawdę wyrzuciłeś do kosza. Posiadanie zgrzewarki próżniowej w domu to idealny sposób na skończenie z wyrzucaniem żywności. Próżniowe pakowanie przedłuża datę ważności każdego z produktów nawet do 5x! Dzięki temu, jeśli wiesz, że nie masz ochoty na ten sam obiad dwa dni z rzędu – możesz spakować resztę do specjalnej folii lub pojemnika i hermetycznie zamknąć ją w zgrzewarce.
W tych miejscach najczęściej wykorzystuje się zgrzewarki:
Restauracje – do pakowania żywności na wynos dla klienta, do przechowywania żywności na potrzeby restauracji, do sprzedawania własnych produktów na przykład serów czy wędlin.
Sklepy – do pakowania sprzedawanej żywności na przykład wędlin, serów czy mięs.
Gospodarstwa domowe – do pakowania żywności przeznaczonej do zamrożenia, do zabrania żywności na wyjazd lub do przewiezienia produktów do domu kogoś bliskiego.
W ofercie posiadamy zgrzewarki próżniowe przeznaczone, zarówno do użytku domowego, jak i do profesjonalnych restauracyjnych kuchni, marketów czy barów. Nasze najpopularniejsze modele: Zgrzewarka próżniowa DIAMOND VS6621 z obudową z wytrzymałego tworzywa sztucznego ABS oraz panelem ze stali nierdzewnej, Zgrzewarka do folii z wagą VS6680M – z wbudowaną wagą do precyzyjnego porcjowania żywności, Zgrzewarka próżniowa VS6682P – profesjonalna pakowarka próżniowa z dodatkowym zapasem folii, Zgrzewarka próżniowa VS6602 idealna do domu oraz cała seria pakowarek CVE jest wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi naszymi produktami. Oferujemy folie do pakowarek próżniowych bezkomorowych oraz komorowych. Produkty te umożliwiają długie i trwałe przechowywanie żywności.