Najlepszy sposób na zachowanie świeżej żywności
Nie ma nic bardziej praktycznego niż pakowanie żywności próżniowo. Zwłaszcza żywność taka jak mięso, ryby, ser, kiełbasa, chleb, warzywa lub owoce zyskują dłuższy okres przydatności do spożycia dzięki zastosowaniu urządzenia próżniowego. Nawet pojemniki, puszki lub butelki mogą być profesjonalnie pakowane próżniowo za pomocą zgrzewarki próżniowej, podobnie jak słoiki typu twist-off i słoiki konserwowe. Oprócz pakowania próżniowego żywności, zgrzewarki próżniowe zapewniają również ochronę delikatnych przedmiotów w handlu i przemyśle. Oferujemy na przykład wyjątkowo wytrzymałe folie próżniowe odpowiednie do zastosowań przemysłowych, a także folie chroniące przed korozją i ładunkami elektrostatycznymi.
Przekonaj się sam i wypróbuj zgrzewarkę próżniową w następujących obszarach:
Wszechstronne obszary zastosowań zgrzewarki próżniowej.
Poniżej dowiesz się, jak możesz wykorzystać swoją zgrzewarkę próżniową i worki DIAMOND.
Dziczyzna i wołowina po zapakowaniu próżniowym zachowują świeżość w lodówce do 6 tygodni. Przechowywanie w zamrażarce gwarantuje okres przydatności do spożycia mięsa pakowanego próżniowo do 3 lat. Oznacza to, że możesz skorzystać z rabatów hurtowych podczas zakupów, ponieważ możesz po prostu zamrozić dodatkowe porcje.
Po zapakowaniu próżniowym całe (wypatroszone) ryby można przechowywać w lodówce do 5 dni, a w zamrażarce do 36 miesięcy bez utraty jakości.
Po zapakowaniu próżniowym twardy ser może być przechowywany w lodówce do 8 miesięcy, zachowując pełną jakość. Miękki ser po zapakowaniu próżniowym zachowuje świeżość do 15 dni.
Makarony i produkty pieczone, takie jak kluski, herbatniki czy krakersy, zachowują pełnię smaku do 12 miesięcy po zapakowaniu próżniowym. Ugotowany makaron zachowuje świeżość w lodówce do 12 dni.
Wypieki zachowują świeżość w zamrażarce przez okres do 3 lat. Aby nie zmieniać wyglądu i konsystencji, zalecamy pakowanie próżniowe produktów wrażliwych na ciśnienie za pomocą urządzeń z funkcją soft-air.
Okres przydatności do spożycia owoców takich jak jabłka można wydłużyć tylko wtedy, gdy zostaną one obrane przed próżniowaniem.
Warzywa mogą być pakowane próżniowo i przechowywane w zamrażarce przez okres do 3 lat. Niektóre warzywa, takie jak szparagi, groszek cukrowy, fasolka szparagowa i kapusta, należy wcześniej zblanszować, w przeciwnym razie uwolnią one gazy i ponownie napełnią worek.
Dzięki pakowaniu próżniowemu produkty wrażliwe na światło, takie jak herbata czy kawa, zachowują swój intensywny aromat do 12 miesięcy w temperaturze pokojowej i do 3 lat w zamrażarce.
Zapakowane próżniowo srebrne sztućce i cenne monety kolekcjonerskie nie matowieją i zachowują swój pełny blask dzięki pakowaniu próżniowemu. Zapakowane próżniowo narzędzia nie rdzewieją, a farba w zapakowanych próżniowo puszkach nie wysycha.
Wrażliwe części metalowe i podzespoły elektroniczne można również chronić przed wilgocią i ładunkami elektrostatycznymi w warunkach próżniowych.
Pościel, kołdry lub poduszki mogą być pakowane próżniowo, dzięki czemu zajmują mniej miejsca. Pakowanie próżniowe jest również idealne podczas podróży, ponieważ ubrania po zapakowaniu próżniowym zajmują znacznie mniej miejsca w bagażu.