Zgrzewarka do folii próżniowa umożliwia wydłużenie przydatności do spożycia świeżych produktów. Wykorzystuje się do tego celu worki moletowane ze specjalną fakturą z punktów, linii czy kratek. Mają one za zadanie odprowadzać powietrze podczas zasysania zewnętrznego.

Jakie produkty możemy pakować w zgrzewarce próżniowej?

Zarówno produkty sypkie, jak i stałe, między innymi:

  • Mięsa,
  • Ryby,
  • Warzywa,
  • Owoce,
  • Grzyby,
  • Przyprawy,
  • Produkty gotowe (pierogi, naleśniki).

Jednak należy zwrócić uwagę, czy podczas pakowania mięs, nie występują tam kości, ponieważ niektóre grubości folii do pakowarek będą zbyt cienkie.

Zgrzewarka do folii próżniowa – jakie folie wybrać?

Worki moletowane, jak wspomnieliśmy wyżej, to odpowiednia folia, która może być użytkowana do pakowania żywności. Podczas wyboru odpowiedniej folii należy zwrócić uwagę na jej grubość. Niektóre rodzaje folii umożliwiają gotowanie w nich produktów, takie folie to worki gładkie do pakowarki Sous Vide. Są one doskonałe jeśli chcemy przechować przez długi czas na przykład dania gotowe.

Zgrzewarki próżniowe – kiedy okażą się przydatne?

Zgrzewarki próżniowe do urządzenia, które przydadzą się zarówno w gastronomii, jak i w gospodarstwie domowym. Wykorzystujemy je do pakowania żywności, zatem wszędzie tam, gdzie zachodzi taka potrzeba, będą ona przydatne.

W tych miejscach najczęściej wykorzystuje się zgrzewarki:

  • Restauracje – do pakowania żywności na wynos dla klienta, do przechowywania żywności na potrzeby restauracji, do sprzedawania własnych produktów na przykład serów czy wędlin.
  • Sklepy – do pakowania sprzedawanej żywności na przykład wędlin, serów czy mięs.
  • Gospodarstwa domowe – do pakowania żywności przeznaczonej do zamrożenia, do zabrania żywności na wyjazd lub do przewiezienia produktów do domu kogoś bliskiego.

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi naszymi produktami. Oferujemy folie do pakowarek próżniowych bezkomorowych oraz komorowych. Produkty te umożliwiają długie i trwałe przechowywanie żywności.