Worki próżniowe do gotowania

– nie marnuj żywności, pakuj próżniowo! dbaj o wspólne środowisko!

Kto powiedział, że próżnia jest przydatna tylko do przechowywania gotowej żywności? Worki próżniowe DIAMOND nadają się do gotowania i przechowywania w próżni. Brak uwalniania materiału, nawet podczas gotowania, na żywność.

Słyszałeś o gotowaniu sous vide? Ten sposób gotowania został wynaleziony przez francuskich kucharzy w latach 70-tych, polegający na bardzo powolnym gotowaniu w niskich temperaturach. Żywność pakowana jest w specjalne, próżniowe woreczki. Takie dania mamy przyjemność kosztować, tylko w najlepszych restauracjach, a ich smak jest naprawdę wyjątkowy. Natomiast nasze opakowania Sous Vide DIAMOND idealnie sprawdzą się zarówno do potraw o stałej jak i płynnej konsystencji, zarówno do restauracyjnej, jaki i domowej kuchni. Worki próżniowe pozwalają na długie gotowanie (do 4h w temperaturze 121°C), ale również możesz przechowywać w nich żywność w temperaturze -40oC zapewniającej kontrolowany poziom migracji globalnej oraz szczelność, utrzymywaną również podczas przechowywania w chłodni lub zamrażarce.

Technologia Sous-Vide gwarantuje doskonałą konserwację gotowanych produktów, będziesz mógł lepiej zorganizować swój czas w kuchni przygotowując różne potrawy, które w razie potrzeby można zregenerować, podawać i spożywać, doskonale zachowując ich właściwości organoleptyczne.

Dlaczego warto gotować w workach próżniowych?

W ten sposób przygotowuje się mięso, ryby oraz owoce morza, a zaletą jest, iż można gotować różne potrawy jednym garnku, bez żadnego ryzyka pomieszania się aromatów. Dania są wyjątkowo wykwintne, ponieważ soki, które są zawarte w warzywach i mięsie nie wydostają się podczas gotowania. Dodatkową zaletą jest fakt, iż nie ma konieczności dodawania dużej ilości soli oraz przypraw, przez co smak jest jeszcze bardziej wyrafinowany, a składniki odżywcze są zachowane w środku. Podczas tradycyjnej obróbki mięso traci objętość, natomiast metoda sous vide na to nie pozwala. Gotowe danie bez problemu można przechowywać w lodówce lub zamrażalce, w tym woreczku, w którym było przyrządzone, a specjalny próżniowy worek dodatkowo przedłuży trwałość.