Worki gładkie dedykowane są do pakowarek próżniowych komorowych. Grubość folii jaką możemy spotkać waha się od od 70 µm aż do 120 µm. To, jaką grubość folii wybierzemy zależy od tego, jaki produkt chcemy w niej zapakować. Jeśli będzie to twardy ser lub mięso z kością, lub jakiekolwiek inne produkty twarde, które mogłyby przebić folię – wówczas należy wybrać opcję najgrubszą. W innych przypadkach wystarczy zwykła folia. Jeśli posiadamy w domu lub w firmie pakowarkę próżniową warto zaopatrzyć się również w różne rodzaje grubości folii, gdyż nie ma potrzeby używać tej bardzo grubej do na przykład ryb czy mięs bez kości.

Worki gładkie do pakowarki dedykowane są do pakowania produktów w pakowarce próżniowej komorowej. Natomiast do pakowarki bezkomorowej dedykowane są worki moletowane. To najważniejsza kwestia, o jakiej należy pamiętać podczas zakupu worków. Jeśli użyjemy nieodpowiedniej folii do pakowarki, możemy uszkodzić urządzenie, a na pewno folię oraz żywność, gdyż zostanie niewłaściwie zabezpieczona.