Worki do gotowania oraz pasteryzacji produktów Sous Vide są przeznaczone do pakowania próżniowego w pakowarkach komorowych. Są to specjalne worki, które mogą być poddawane obróbce termicznej do 4 godzin w temperaturze do 121 °C. To worki o podwyższonej wytrzymałości, zapewniają kontrolowany poziom migracji globalnej, a także szczelność, którą utrzymują podczas przechowywania w chłodni czy w zamrażarce.

Można w nich przechowywać oraz obrabiać mięso wołowe, drobiowe, wieprzowe, ryby czy warzywa. Worki do pakowarki sous vide wykorzystuje się do wolnego gotowania oraz pasteryzacji. Gotowanie mięsa w workach powinno odbywać się w następujący sposób:

  • Mięso jest bezpośrednio w opakowaniu,
  • W czasie gotowania stale kontrolowana jest temperatura,

Co daje gotowanie w workach sous vide?

Dzięki temu możemy zachować doskonałej jakości potrawę z intensywnymi aromatami przypraw na długo, dzięki zamrożeniu czy przechowywaniu w chłodni. Worki do pakowarki sous vide nie wpływają w żadne sposób na smak potrawy, jedynie pomagają w ich przechowywaniu.