Worki do pakowarek bezkomorowych worki moletowane. Po obu stronach lub na jednej stronie posiadają one fakturę w kształcie punktów, kratki bądź linii, która ma za zadanie odprowadzać powietrze podczas zasysania zewnętrznego.

Możemy dzięki nim przechowywać lub mrozić produkty spożywcze, takie jak: mięsa, wędliny, sery, ryby, warzywa, owoce, grzyby, przyprawy czy zioła. Nadają się również do przechowywania gotowych produktów jak: pierogi, naleśniki czy makarony.

Kiedy warto pakować żywność w worki próżniowe?

  • Gdy planujemy wyjazd weekendowy w góry i chcemy wziąć jedzenie, by mieć podczas górskich wędrówek.
  • Gdy chcemy ochronić produkty sypkie przed wilgocią (ryż, mąka).
  • Gdy chcemy zachować żywność z własnej działki bądź sadu.
  • Gdy nie chcemy, aby produkty przeszły zapachem innych produktów w lodówce.
  • Gdy chcemy wyeliminować problem resztek, które najczęściej wyrzucasz.

W takich przypadkach żywność pakowana próżniowo to doskonały i tani sposób na przechowywanie produktów. Ponadto dzięki możliwości zamrożenia, można praktycznie wyeliminować problem marnowania żywności.