Najlepsza metoda, aby zabezpieczyć żywność przed działaniem czynników zewnętrznych to pakowanie próżniowe. Pozwala na utrzymanie produktów spożywczych w dobrym stanie przez długi czas. Dodatkowo jest prosta i wygodna w użyciu oraz ekonomiczna.

Pakowarki próżniowe – rodzaje

Planując zakup pakowarki możemy zdecydować się na zakup komorowej lub bezkomorowej. Różnica pomiędzy nimi polega na przeznaczeniu oraz kosztach eksploatacji.

Pakowarki próżniowe bezkomorowe:

  • Przeznaczone są do pakowania mniejszej ilości produktów, jednak tych o nieregularnym kształcie (jak np. ryby),
  • Są nieco droższe w eksploatacji ze względu na worki, jakie powinny być stosowanie do pakowania produktów (moletowane).

Pakowarki próżniowe komorowe:

  • Są przeznaczone do pakowania dużej ilości produktów, dlatego chętniej wybierają je zakłady produkujące żywność,
  • Do pakowania wykorzystują tańsze worki (PA/PE).

W zależności od potrzeb mamy wybór pomiędzy pakowaniem dużej ilości produktów, a pakowaniem mniejszej jednak o mniej regularnych kształtach. Oczywiście różnic jest więcej, więc jeśli szukacie Państwo pakowarek próżniowych, zapraszamy do naszej oferty tych urządzeń.

Worki do pakowania próżniowego PA/PE

Stosowane są najczęściej do pakowania:

  • wędlin,
  • mięsa,
  • serów,
  • ryb,
  • warzyw,

Dostępne są w różnych grubościach folii oraz rozmiarach. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu tego rodzaju worków? Materiał worków powinien być jednolity, bez smug i jakichkolwiek przebarwień. Zgrzewy worka musza być jednakowej szerokości, co wpływa na ich trwałość. Grubość folii w workach PA/PE to bardzo ważny parametr. Najczęściej spotkamy się z workami o grubości 70 µm, jednak na rynku znajdziemy także takie o grubości 90, 100 lub nawet 120 µm. Grubość folii zależy od pakowanych produktów, te z najgrubsza folią dedykowane są do pakowania: twardych serów czy mięsa z kością. Jednak będą one odpowiednie również do pakowania produktów, które szybko się psują.

Worki tego typu dedykowane są do użytkowania w pakowarkach próżniowych komorowych.

Worki do pakowania próżniowego – moletowane

Ten rodzaj worków dedykowany jest do pakowania produktów w pakowarce próżniowej bezkomorowej. Posiadają one z obu stron lub z jednej fakturę w kształcie linii, kratki lub punktów. Mają one za zadanie odprowadzanie powietrza, gdy pakowarka zasysa powietrze (zasysanie zewnętrzne). Pakuje się w nich np. ryby czy dziczyznę.