Terminy i temperatury gotowania w Sous Vide
Sous vide dosłownie oznacza po francusku „pod próżnią”. Kiedy gotujesz coś sous vide, żywność umieszcza się w szczelnie zamkniętej torbie i gotuje w kąpieli wodnej w precyzyjnych temperaturach, często znacznie poniżej temperatury wrzenia. Ma to na celu równomierne ugotowanie produktu, upewniając się, że wnętrze jest odpowiednio ugotowane bez rozgotowywania na zewnątrz i aby zachować wilgoć. Znajdź dla siebie idealny cyrkulator sous vide tutaj.

 

Poniższe tabele gotowania z sous vide przedstawiają temperatury docelowe odpowiadające żądanej dawce, a zalecane czasy gotowania są podane według rodzaju żywności. Gotowanie sous vide to niezawodny sposób na doprowadzenie danego jedzenia do idealnie ugotowanej temperatury. Ale do pewnego stopnia doskonałość leży w upodobaniu kucharza. To piękno precyzji gotowania w sous vide! Na naszym blogu znajdziesz pyszne przepisy kulinarne sous vide; np jak to wiosenne risotto.

 

Użyj poniższej tabeli jako odniesienia, a kiedy już określisz, co oznacza dla Ciebie doskonałość, możesz nadpisać zmiany.