Pakowarki próżniowe komorowe wykorzystywane są zarówno w gastronomi, zakładach produkujących żywność, jak i w marketach czy sklepach. Wszędzie tam, gdzie istnieje potrzeba pakowania próżniowego dużej ilości żywności.

Jak działają pakowarki próżniowe komorowe?

Pakowarki komorowe, jak sama nazwa wskazuje, posiadają specjalne komory, do których wkłada się produkt w opakowaniu. Następnie zamyka się hermetyczną pokrywę, a pakowarka wytwarzając próżnie w komorze, pakuje nasz produkt i zgrzewa folię. W wielu urządzeniach proces ten kończy się samoczynnym otwarciem pokrywy.

Ten rodzaj pakowarek jest chętnie wybierany głównie ze względu na wygodę podczas używania, szybkość pakowania oraz ilość produktów, jaką możemy zapakować. Pakowarki próżniowe komorowe są dedykowane do pakowania przemysłowego, czyli bardzo dużej ilości produktów. Właśnie dlatego są wybierane do dużych zakładów produkcyjnych czy marketów i hurtowni. Dodatkową zaletą jest możliwość stosowania worków z folii gładkich, których jest większy wybór oraz bardziej atrakcyjna cena. Ponadto pakowarki komorowe oferują możliwość regulowania parametrów zgrzewania oraz siły odsysania powietrza.

Rodzaje pakowarek próżniowych komorowych

Dostępne są różne modele tych urządzeń. Zaczynając od małych pakowarkach (typ mini), przez pakowarki średnie, aż po duże przemysłowe urządzenia, często na kółkach. Możemy znaleźć również pakowarki dwukomorowe, które znacznie skracają czas pakowania.

Na co zwracać uwagę podczas zakupu pakowarek próżniowych komorowych?

  • Przeznaczenie pakowarki.
  • Rodzaje pakowanych produktów.
  • Ilość pakowanych produktów.

Te trzy kwestie to najważniejsze pytania, na jakie musi odpowiedzieć sobie każdy, kto planuje zakup tego urządzenia. Pakowarki z komorą przeznaczone są do większej i częstszej eksploatacji niż pakowarki bezkomorowe. Różni je to, że te z komorą mogą pakować o wiele więcej produktów w tańszej folii. Natomiast pakowarki bez komory wymagają nieco droższych opakowań oraz powinny być mniej użytkowane. Dlatego dedykuje się je do małej gastronomi oraz sklepów, a także czasami do użytku domowego. Więc głównym i najważniejszym czynnikiem decydującym o wyborze jest przeznaczenie urządzenia.