Pakowarki służą do próżniowego pakowania żywności. To wygodne rozwiązanie zarówno dla miejsc produkujących żywność (jak np. masarnie), jak i punktów, gdzie możemy taką żywność kupić (sklepy i markety). Pakowarki próżniowe bezkomorowe są wykorzystywane także w małej gastronomii oraz w domach. Rodzaj, czyli bezkomorowe, znane także jako listwowe, doskonale nadaję się do pakowania niewielkich ilości produktów o różnych rozmiarach. Właśnie dlatego jest wybierany przez tak szeroki zakres punktów.

Działanie pakowarek próżniowych bezkomorowych

Pakowarka bezkomorowa działa w następujący sposób: worek, w którym znajduje się pakowany produkt znajduje się na zewnątrz urządzenia, natomiast we wnętrzu pakowarki znajduje się jedynie koniec worka, który na liście zgrzewającej zgrzewa całość.

Do pakowania próżniowego w pakowarkach bezkomorowych używa się worków moletowanych, które posiadają tłoczoną strukturę. Jednak można używać do tego celu również folię moletowaną w rolce. Folia ta, posiada bardzo ważną cechę, można ją elastycznie dostosowywać do rozmiaru pakowanej żywności. Jest to szczególnie ważne na przykład podczas pakowania produktów o niestandardowych rozmiarach: o podłużnym kształcie i niskiej powtarzalności rozmiaru – na przykład ryby.

Cechy pakowarek próżniowych bezkomorowych

To co odróżnia pakowarki próżniowe bezkomorowe od komorowych to zdecydowanie lepsza mobilność. Kolejną cechą, która odróżnia je od wersji z komorą to cena – pakowarki bezkomorowe są tańsze. Dodatkowo oferują większą prostotę podczas pakowania produktów o nietypowych rozmiarach (jak wyżej wspomniane ryby). Jednak do różnic pomiędzy poszczególnymi urządzeniami należy także niższa wydajność oraz wyższy koszt eksploatacji, niż w wersji z komorą. To właśnie wersja komorowa oferuje praktycznie przemysłowe ilości pakowanych produktów, a także używa do tego tańszych opakowań do żywności.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu pakowarki próżniowej bezkomorowej?

Najważniejsze to określić, jakie ilości będziemy pakować w danej pakowarce. Ponieważ pakowarki próżniowe bezkomorowe umożliwiają pakowanie nieco mniejszej ilości produktów, zatem dedykowane są w inne miejsca, niż ich komorowe odpowiedniki. Jednak kwestii, które należy brać pod uwagę jest więcej, a należą do nich:

  • Przeznaczenie pakowarki – do jakiego rodzaju punktu gastronomicznego czy sklepu będzie przeznaczona?
  • Jakie produkty będą w niej pakowane?
  • Jakich rozmiarów i kształtów będą to produkty?

Te trzy kwestie są o tyle ważne, że pakowarki bezkomorowe gwarantują pakowanie mniejszej ilości produktów, jednak o różnych kształtach.