Pytania i odpowiedzi
Zgrzewanie próżniowe (znane również jako pakowanie próżniowe) to metoda pakowania, która usuwa powietrze z opakowania przed jego zamknięciem. Ta metoda obejmuje (ręczne lub automatyczne) umieszczanie przedmiotów w opakowaniu z folii z tworzywa sztucznego, usuwanie powietrza z wnętrza i uszczelnianie opakowania. Celem pakowania próżniowego jest zwykle usunięcie tlenu z pojemnika w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia żywności oraz, w przypadku elastycznych form opakowań, aby zmniejszyć objętość zawartości i opakowania
Tak! Folie i woreczki DIAMOND® są przystosowane do współpracy z każdym rodzajem zgrzewarki próżniowej . Obejmuje to: FoodSaver ™, Proficook, Severin, Lund, Camry, Caso, Waco, Lauson Sam Cook, Lava, Valko, Hendi, Stalgast, Unold, Gorenje, Concepta, Clatronic, Sencor, Laica, Girmi, Gastroback Gallet, Sencor, Adler, Bomann i inne.
Tak! Oferujemy bezpłatną wysyłkę wszystkich produktów na terenie Polski. Za zamówienia o wartości powyżej 200 zł wysyłane są za darmo. Wysyłamy tego samego dnia na wszystkie zamówienia otrzymane przed godziną 12.00. Każde zamówienie złożone po godzinie 12:00 w piątek zostanie wysłane w poniedziałek. Więcej szczegółów tutaj
Tak! Rolki i torby DIAMOND® nie zawierają BPA i są wykonane z materiałów zatwierdzonych przez UE, nie zawierają też ftalanów. Są bezpieczne dla żywności
Nasze worki mają grubość 105 mikronów. Mają jedną stronę z tłoczeniem, wzorem w formie diamentów, który ułatwia proces próżniowy. Ta strona jest grubsza, ze względu na wzór. Gładka strona jest całkowicie przezroczysta co pozwala na dobrą ekspozycję zawartości
Tak! Możesz używać wszystkich naszych rolek i toreb DIAMOND® do zamrażania żywności. Pakowanie próżniowe jest idealne do zamrażania, ponieważ usuwa tlen, który powoduje osadzanie się szronu i lodu w opakowaniu. Dzięki temu jedzenie pozostaje świeże i smaczne znacznie dłużej
Tak! Potrzebne jest jednak małe nakłucie w torbie, aby para mogła wydostać się podczas używania w kuchence mikrofalowej. W przypadku gotowania sous vide lub podczas gotowania na wolnym ogniu zapakowanych produktów spożywczych w wodzie należy ściśle monitorować, czy w garnku jest dużo wody, a worek próżniowy nie ma bezpośredniego kontaktu z dnem garnka. Do gotowania sous vide oferujemy specjalnie do tego przystosowane woreczki. Przestrzegaj odpowiednich praktyk bezpieczeństwa podczas gotowania żywności.
Rolki i worki DIAMOND® są produkowane we Włoszech
Tak! Można je wyczyścić i ponownie użyć według własnego uznania. Po prostu odetnij część poniżej zgrzewu, a następnie ponownie zapakuj. Pamiętaj, aby usunąć wszelkie smary lub resztki jedzenia z torby, które mogą wpłynąć na uszczelnienie. Można je ponownie zamknąć po dokładnym umyciu i wysuszeniu torby.
Nie zalecamy ponownego użycia rolek i toreb DIAMOND® po przechowywaniu surowego mięsa, tłustych potraw lub ryb. Nie używaj ponownie zamkniętych worków próżniowych po podgrzewaniu w mikrofali lub gotowaniu.
- Wytnij pożądaną ilość materiału z rolki.
- Uszczelnij jedną stronę torby, używając przycisku „uszczelnij” w większości standardowych maszyn.
- Wyjmij worek i włóż produkt do otwartego końca torby.
- Włóż otwarty koniec do maszyny i zakończ proces pakowania i uszczelniania.
Możliwe, że zgrzew nie jest odpowiednio wykonany. Zmarszczki wzdłuż uszczelnienia mogą spowodować nieszczelność i umożliwić dostęp powietrza. Czasami wilgoć lub materiały spożywcze (takie jak krew, tłuszcz, proszki, okruchy itp.) Uniemożliwiają prawidłowe uszczelnienie torby. W powyższych przypadkach odcięcie zgrzanego fragmentu, wyczyszczenie obszaru i ponowne uszczelnienie powinny rozwiązać problem.
W przypadku pakowania próżniowego ostrych artykułów spożywczych torebka mogła zostać przebita. Ostre produkty żywnościowe należy zawsze przykrywać miękkim materiałem amortyzującym.
Mogła również wystąpić fermentacja lub wydzielanie się gazów naturalnych z żywności. Kiedy tak się dzieje, jedzenie może zacząć się psuć i należy je wyrzucić.
Warzywa takie jak brokuły, kalafior, kapusta i brukselka wydzielają gazy podczas przechowywania. Ten gaz spowoduje, że worek się rozszerzy, a warzywa się zepsują. Najlepszym sposobem przechowywania wszystkich warzyw jest blanszowanie , a następnie schłodzenie, wysuszenie, zapakowanie próżniowe i zamrożenie
Połóż jedzenie na biszkopcie i włóż na chwilę do zamrażarki . Gdy żywność będzie zmrożona, będzie gotowa do zamknięcia w próżniowej torebce
Aby wyświetlić szczegółową listę produktów spożywczych i ich przydatności do spożycia, kliknij tutaj, aby uzyskać informacje na temat trwałości pakowania próżniowego PDF. Przeczytaj więcej o tym, które produkty spożywcze nie powinny być pakowane tutaj